Nagerecht
4 personen

Druiven uit de wok


Ingrediënten

250 g witte en 250 g blauwe of rode pitloze druiven

25 g amandelschaafsel

1 grote biologische sinaasappel

25 g boter

60 g suiker

eventueel: Griekse yoghurt of vanille(soja)ijs

 

Oudejaarsavond overvalt me altijd weer. Probeer ik de ochtenden na het kerstdiner vertwijfeld mijn broek dicht te ritsen, is er opeens wéér een eetavond op komst.

Ik kan natuurlijk geen oliebollen bakken, maar ze zijn zo lekker. Een paar toastjes met kaas zijn toch echt nodig om die lange avond zonder honger door te komen. De traditionele huzarensalade om middernacht is best licht, er zit maar één potje mayonaise in. En hoeveel calorieën zitten er nu helemaal in een glas bubbels? Of twee?

Ik zal vast niet de enige zijn die zichzelf voor de gek houdt in deze tijd, maar nu ga ik in elk geval íéts anders doen. Geen ijstaart, tiramisu of bavarois toe, maar een spectaculair einde van de maaltijd, licht en spannend zodat u om twaalf uur gewoon naar buiten kunt lopen in plaats van waggelen.

Haal uw wok tevoorschijn en koop van die harde, pitloze, mierzoete druiven die overal in de supermarkt liggen. Uit de hand is er niet veel aan, maar in dit gerecht blijven ze prachtig stevig en goed van smaak. O ja: als u ook van vuurwerk in de keuken houdt, kunt u de druiven op het laatst flamberen met bijvoorbeeld Grand Marnier. Wel graag met de afzuigkap uit. Veilig en lekker 2017!

 

BEREIDING

Haal de druiven van de trossen, was ze en laat ze goed uitlekken. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan iets bruin en laat op een bord afkoelen. Trek met een 'zesteur' dunne reepjes schil van de sinaasappels. Of schil 1 sinaasappel heel dun zodat u het wit niet meeneemt en snijd de schil vervolgens in heel dunne reepjes.

Halveer 1 sinaasappel en pers hem uit. Verwarm het sinaasappelsap in een pannetje op laag vuur en los de suiker er al roerend in op. Laat (iets) afkoelen.

Laat de boter op zacht vuur in de wok smelten. Voeg de druiven toe en roerbak ze ongeveer een halve minuut voorzichtig tot ze rondom met boter zijn bedekt. Voeg de reepjes schil en het gezoete sinaasappelsap toe en roerbak de druiven nog 5 tot 6 minuten op hoog vuur.

Schep de druiven op mooie bordjes of in coupes, voeg er eventueel een bolletje ijs of wat yoghurt aan toe en bestrooi met amandelschaafsel. Eet direct.

 

Bron: http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/druiven-uit-de-wok~a4441408/