Nagerecht
4 personen
Druiven uit de wok
Ingrediënten
250 g witte en 250 g blauwe of rode pitloze druiven
25 g amandelschaafsel
1 grote biologische sinaasappel
25 g boter
60 g suiker
eventueel: Griekse yoghurt of vanille(soja)ijs
Oudejaarsavond overvalt me altijd weer. Probeer ik de
ochtenden na het kerstdiner vertwijfeld mijn broek dicht te ritsen, is er opeens
wéér een eetavond op komst.
Ik kan natuurlijk geen oliebollen bakken, maar ze zijn
zo lekker. Een paar toastjes met kaas zijn toch echt nodig om die lange avond
zonder honger door te komen. De traditionele huzarensalade om middernacht is
best licht, er zit maar één potje mayonaise in. En hoeveel calorieën zitten er
nu helemaal in een glas bubbels? Of twee?
Ik zal vast niet de enige zijn die zichzelf voor de gek
houdt in deze tijd, maar nu ga ik in elk geval íéts anders doen. Geen ijstaart,
tiramisu of bavarois toe, maar een spectaculair einde van de maaltijd, licht en
spannend zodat u om twaalf uur gewoon naar buiten kunt lopen in plaats van
waggelen.
Haal uw wok tevoorschijn en koop van die harde, pitloze,
mierzoete druiven die overal in de supermarkt liggen. Uit de hand is er niet
veel aan, maar in dit gerecht blijven ze prachtig stevig en goed van smaak. O
ja: als u ook van vuurwerk in de keuken houdt, kunt u de druiven op het laatst
flamberen met bijvoorbeeld Grand Marnier. Wel graag met de afzuigkap uit. Veilig
en lekker 2017!
BEREIDING
Haal de druiven van de trossen, was ze en laat ze goed
uitlekken. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan iets bruin en
laat op een bord afkoelen. Trek met een 'zesteur' dunne reepjes schil van de
sinaasappels. Of schil 1 sinaasappel heel dun zodat u het wit niet meeneemt en
snijd de schil vervolgens in heel dunne reepjes.
Halveer 1 sinaasappel en pers hem uit. Verwarm het
sinaasappelsap in een pannetje op laag vuur en los de suiker er al roerend in
op. Laat (iets) afkoelen.
Laat de boter op zacht vuur in de wok smelten. Voeg de
druiven toe en roerbak ze ongeveer een halve minuut voorzichtig tot ze rondom
met boter zijn bedekt. Voeg de reepjes schil en het gezoete sinaasappelsap toe
en roerbak de druiven nog 5 tot 6 minuten op hoog vuur.
Schep de druiven op mooie bordjes of in coupes, voeg er
eventueel een bolletje ijs of wat yoghurt aan toe en bestrooi met
amandelschaafsel. Eet direct.
Bron:
http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/druiven-uit-de-wok~a4441408/