Nagerecht
4 personen

Crema catalana


Ingrediënten
25 gr custardpoeder
500 ml volle melk
1 tl kaneel
halve citroen, geraspt
3 eierdooiers
150 gr suiker
4 soufflevormpjes ingevet


Vroeger werden in Spaanse wijngebieden van Catalonie eiwitten gebruikt om de wijn te klaren. Zwevende, vertroebelde deeltjes zonken samen met het eiwit naar de bodem van het wijnvat. Van de overgebleven dooiers werd onder meer dit heerlijke dessert bereid, dat in veel lijkt op de Franse creme brulee.
Bereidingswijze
In kom custardpoeder met 100 ml melk tot een glad papje roeren. In pan rest van de melk met kaneel en citroenrasp aan de kook brengen en afgedekt 5 minuten zachtjes laten koken. In kom dooiers met 125 gr suiker tot romige cr?mekleurige massa kloppen. Custardmengsel erdoor kloppen. Enkele eetlepels hete melk erdoor roeren. Al roerend eimengsel bij hete melk schenken. Blijven roeren tot dikke vla ontstaat en 3 minuten al roerend goed verwarmen. Vla in vormpjes scheppen en laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.. Grill voorverwarmen. Vla bestrooien met rest van suiker. Vormpjes op bakplaat vlak onder grill zetten en suiker in 1-2 minuten laten karameliseren.

Commentaar Rudi
Ik heb de Crema Catalana met met bosbessen (uit een bevroren pakje). Dit geeft frisheid aan het gerecht. De suiker had ik teruggebracht tot 100 g maar vond ik nog te zoet.


https://www.smulweb.nl/recepten/1142472/Een-echt-spaans-toetje-crema-catalana