Nagerecht
4 personen

Citroentaart


Ingrediënten

Deeg:

175 g bloem

40 g poedersuiker

75 g zachte boter

1 groot eigeel (je gebruikt het eiwit later ook)

Vulling:

geraspte schil van 6 citroenen

275 ml citroensap (6 - 8 citroenen)

6 grote eieren

175 g lichtbruine basterdsuiker

200 ml slagroom

 

Doe de ingrediënten voor het deeg in een foodprocessor, voeg 1 a 2 el water toe en mak een stevig deeg (het moet in de processor een bal vormen). Kneed het deeg nog even door op een bebloemd oppervlak en koel het in een plastic zak gedurende ca. 30 minuten in de koelkast.

Verhit de oven voor op 200 graden, samen met een bakplaat waarop later de vorm komt te staan.
Idealiter heb je een 23 cm diameter quiche vorm nodig met een 4 cm hoge rand en een losse bodem.
Beboter de vorm lichtjes.

Rol het deeg zo dun mogelijk uit. Bekleed hier de vorm mee en zorg er voor dat het deeg nog ca. 1/2 cm boven de rand van de vorm uitsteekt. Gebruik een vork om de bodem in te prikken en bestrik het deeg met losgeklopt eiwit.
Bak in het midden van de oven en verlaag dan de temperatuur tot 180 graden.

Doe voor de vulling de eieren in een kom, voeg de suiker toe en klop het geheel. Niet teveel, want het moet niet schuimig worden. Voeg dan het citroensap en de citroenrasp toe, gevolgd door de slagroom en klop het geheel tot alles goed gemengd is. Doe het mengsel in een kan van ca. 1 liter om de vulling makkelijk in de vorm te kunnen gieten.

Trek de gebakken bodem op de bakplaat half uit de oven en giet de vulling er in. Bak het geheel gedurende ca. 30 minuten of totdat de vulling vast en veerkrachtig geworden is.

Laat de taart gedurende 1/2 uur afkoelen als je hem warm wilt serveren. Koud is hij ook erg lekker.
Bestrooi de taart voor het opdienen met poedersuiker.

Engelsen serveren dit met gekoelde crème fraiche.

 

Recept: Delia Smith

 

Commentaar van Joost:

Heerlijk. Als je heel zeker wilt zijn dat de vulling stolt kun je een tl maïzena toevoegen,maar tot nu toe is het bij mij altijd goed gegaan.

Dit is een recept voor 6 personen. Ik heb het gemaakt in een vorm met een diameter van 20 cm. Je hebt dan ongeveer de helft van de ingrediënten nodig.