Nagerecht
4 personen
4 eierdooiers en 4 hele eieren
4 eetlepels suiker (40 gram)
2 deciliter zoete Marsala (een heerlijke Siciliaanse desertwijn)
4 halve bananen of 4 minibananen
vanilleijs
Klop ondertussen de eierdooiers en eieren met een
grote garde los in de kom . Voeg de suiker toe en klop weer even. Voeg de
Marsala toe en klop nog even door. Het kloppen dient uitsluitend met de hand te
geschieden. Ik ken liefhebbers die altijd dicht bij de restaurantkeuken gingen
zitten om niets van het kloppen en vloeken van de kok te missen.
Plaats de kom au bain-marie en blijf kloppen tot de zabaglione klaar is (ca 6
minuten). Het mengsel wordt eerst dikker en zeer schuimig. Blijf nu stevig
kloppen tot het schuim weer wegtrekt. Op enig moment wordt de zabaglione ineens
dik als vla, maar dan veel luchtiger. Dit is het moment om de kom uit het
bain-marie te nemen en de coupes vol te lepelen. Bij langer verhitten schift de
massa. De zabaglione wordt meteen warm opgediend. Als hij koud wordt loopt de
Marsala er weer uit.
Voeg na het maken van de sabayon twee eetlepels cacao toe en schep dat
voorzichtig door de sabayon
Leg een (mini)banaan op een bord, schep ¼ van de sabayon over de banaan en voeg
een bolletje vanilleijs toe.