Nagerecht
10 personen
Charlotte Russe met rood fruit
Ingrediënten:
Lange-vingerbiscuit
180 g eiwit
140 g suiker
80 g bloem
80 g aardappelzetmeel
120 g eidooier
suiker om te bestrooien
Pâté à bombe
60 g water
175 g suiker
90 g eidooier
Parfait
500 ml slagroom
4 g gelatine
120 g frambozenpuree
200 g pâte à bombe
Frambozengelei
500 g frambozenpuree
50 g suiker
5 g agar agar
Opmaak
Roodfruit zoals aardbeien,
frambozen, aalbessen, bramen, frambozen, blauwe bessen
Bereiding
Lange
vingerbiscuit
Verwarm de oven voor op 210°C.
Klop het eiwit met suiker luchtig. Zeef de bloem en
meng met het aardappelzetmeel. Meng de eidooiers door het eiwitschuim. Spatel in
drie delen de bloem erdoor. Schep het biscuitbeslag in een spuitzak met een
gladde spuitmond. Teken op een vel bakpapier lijnen van 10 centimeter. Keer het
blad om en spuit banen van 10 centimeter binnen de lijnen tegen elkaar. Bestrooi
het biscuit met suiker. Bak de lange vingers in circa 5 à 6 minuten. Laat
afkoelen en snij doormidden. Zet het mooiste deel met de platte kant naar
beneden in de taartring. Zorg voor een strakke rand van langevingersbiscuit. Leg
de minder mooie delen op de bodem van de taart.
Pâté à bombe
Breng het water met de suiker aan de kook tot 115°C.
Bestrijk de zijkanten regelmatig met een nat kwastje. Klop de eidooiers luchtig.
Giet de suiker langzaam bij de eidooiers en draai koud.
Parfait
Klop de slagroom lobbig. Week de gelatine in koud
water. Los de geweekte gelatine op in wat aanhangend water. Meng door de
frambozenpuree, meng er dan een beetje pâté à bombe door en spatel door de
slagroom. Giet de parfait voorzichtig in de vorm met lange vingers. Dek af met
de rest van de lange vingers en vries circa 2 uur in.
Frambozengel
Breng de puree met de suiker aan de kook. Voeg de
agar toe, roer door en kook dan nog enkele minuten. Giet de gelei uit op een
plat bord en laat afkoelen. Draai de gelei daarna fijn tot een gel. Schep de gel
in een kom.
Opmaak
Smeer de bovenkant in de met de frambozengel, verdeel
de frambozen, aardbeien, bramen, aalbessen en blauwe bessen over de gel. Wikkel
een lint om de Charlotte Russe.
Recept: Hidde de Brabander (24 kitchen)
Commentaar Joost: Een ingewikkeld recept! Ik geef hier het
recept voor een CharlotteRusse voor 10 personen. Ik had een kleintje gemaakt als
proef voor het kerstdiner. Omdat het teveel werk bleek hebben we met kerst een
ander dessert gemaakt.
Hier vind je en filmpje met het maken van deze
(heerlijke) Charlotte:Russe
https://www.24kitchen.nl/recepten/charlotte-russe-met-rood-fruit.