Nagerecht
4 personen

Cassata Siciliana


IngrediŽnten:

Sinaasappel, 2 stuks

Suiker, 50 g

Pistachenoten, 50 g

Pure chocolade, 150 g

Bakje bigarreaux, 50 g (gekonfijte kersen)

Roombotercake

Marsala of sinaasappelliqueur, 100 ml

Ricotta, 500 g

Poedersuiker, 2 etlp

Sukade, 50 g

Espressokoffie, 50 ml

Boter, 20 g

 

Let op! Vroeg mee beginnen. Moet minimaal 2 uur in de koelkast staan, liefst een dag.

 

Schil de sinaasappels dun en snijd in reepjes. Kook 150 ml water en los de suiker erin op. Voeg de schilletjes toe en kook zachtjes 15 min. Voeg een klein beetje sinaasappelsap toe. Pistachenootjes pellen en met heet water overgieten om de velletjes makkelijk te kunnen verwijderen. Hak 50 g van de chocolade in kleine stukken. Bigarreaux fijn snijden. Snijd de cake overlangs in drie delen en besprenkel elke laag met Marsala en de sinaasappelsiroop uit de pan. Snijd de helft van de zachte sinaasappelreepjes fijn.

Meng in een kom met ricotta, poedersuiker, nootjes, Sukade, bigarreaux, gehakte chocolade en 3 el marsala. Bedek de onderste laag van de cake dik met ricottamengsel. Leg het middenstuk erop en weer bedekken met dikke laag. Leg de bovenste cake deel erop.

Smeer een beetje van het ricoattamengsel over de cake. Smelt de chocolade in een pan en voeg de espresso en boter toe. Verwarm zacht tot een dikke saus ontstaat.

Haal van het vuur, laat iets afkoelen. Bestrijk de cake boven en aan de zijkanten. Een chocolade spatel is het best. Met de achterzijde van een kaasschaaf gaat het ook goed. Laat minstens twee uur in de koelkast staan.

Snijd de Cassata met een warm, nat mes.

 

Bron: AH recept 199964