Nagerecht

4 personen

Carrot cake


Ingrediënten

250 g zachte ongezouten boter

250 g lichtbruine basterdsuiker

5 grote eieren, wit en dooier gescheiden

Geraspte schil en sap van een sinaasappel

170 g zelfrijzend bakmeel

1 opgehoopte tl bakpoeder

100 g gemalen amandelen

100 g gepelde walnoten

1 opgehoopte tl kaneel

Een snuifje gemalen kruidnagel

Een snuifje geraspte nootmuskaat

½ tl gemberpoeder

250 g grof gemalen wortelen

Zeezout

 

Voor de limoen-mascarpone glazuur

100 g mascarpone

200 g verse kaas (bv monchou)

85 g poedersuiker, gezeefd

Geraspte schil en sap van een limoen

Gehakte walnoten (handjevol)

 

 

Verwarm de oven voor op 180 oC.

Vet een vierkant cakeblik van 22 cm in en bekleed het met vetvrij papier.

Klop boter en suiker samen tot een luchtig, bleek mengsel. Gebruik eventueel een foodprocessor.

Klop er een voor een de eierdooiers door en voeg de geraspte sinaasappelschil en het sap toe. Roer er het gezeefde meel door en het bakpoeder. Voeg de gemalen amandelen, de gehakte walnoten, de kruiden en de geraspte wortelen toe. Meng het geheel goed.

Klop in een aparte kom de eiwitten met een mespuntje zout stijf en spatel ze voorzichtig door het cakemengsel.

Schep het cakemengsel in de vorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 50 minuten. Om te controleren of de cake gaar is kun je een cocktailprikker in de cake prikken. Als deze na 5 seconden droog uit de cake komt is deze gaar.

Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat hem dan nog minstens een uur afkoelen.

Meng alle ingrediënten voor het glazuur en strijk een dikke laag over de bovenkant van de cake. Strooi er nog met wat gehakte walnoten over.

 

 

Recept: Jamie Oliver

 

 

Commentaar van Joost:

Erg lekker en niet moeilijk te maken. Een groot succes, ook bij mijn verjaardagsvisite de volgende dag.

Witte amandelen vind je bij de Marokkaanse of Turkse groetenboer. Maal ze zelf in de foodprocessor. Misschien kun je ze gemalen krijgen bij een eco-winkel.