Nagerecht
4 personen
Bramen-fool met hazelnootbiscuits
Ingrediënten
Voor de biscuits
50g witte amandelen
125g zachte boter
150g bastersuiker
½ citroen, alleen de geraspte schil
150g bloem
½ tl bakpoeder
Voor de fool
600g schoongemaakte bramen
75g (gelei)suiker
2-3 el basterdsuiker
1 el vers citroensap
300ml slagroom, gekoeld
100 g
yoghurt
Verse muntblaadjes voor de decoratie
Verwarm de oven op 180 ºC.
Bekleed een bakplaat met keukenpapier en
spreid de hazelnoten er over uit in een enkele laag. Gebruik zo nodig twee
bakplaten. Rooster de noten in de oven gedurende 8 / 10 minuten of tot ze
goudbruin zijn. Houd ze goed in de gaten om te voorkomen dat ze verbranden. Haal
ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Doe de boter en de suiker in een schaal en roer dit met
een houten lepel luchtig. Hak de geroosterde noten grof en voeg ze toe aan het
mengsel in de schaal, samen met de citroenrasp, de bloem en het bakpoeder. Goed
roeren tot het geheel een bal vormt. Gebruik eventueel je handen.
Verdeel het deeg in 24 gelijke stukken en maak er kleine
balletjes van. Leg de balletjes op een bakplaat, bekleed met bakpapier of een
siliconenmatje. Druk ze plat tot ze ca. 1 cm dik zijn. Leg ze ver genoeg uit
elkaar omdat ze uit zullen lopen.
Bak de koekjes , eventueel in twee gedeeltes, gedurende
12 minuten of tot ze heel lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen. Vers uit de oven
zijn ze heel zacht, maar na afkoelen zullen ze bros worden. In een luchtdicht
afgesloten trommen kun je ze 5 dagen bewaren.
Was de bramen in een vergiet en maak ze schoon. Doe ze
in een pannetje met teflon bekleding en strooi er de (gelei)suiker over. Roer er
het citroensap door en verhit zachtjes tot de bramen zacht worden en hun sap
gaan afgeven. Neem 12 bramen uit de pan en bewaar ze ter decoratie.
Laat de rest van de bramen 15 minuten zachtjes
pruttelen. Regelmatig roeren! Druk de bramen dan samen met het sap door een
zeef. Gebruik hierbij een (soep)lepel met bolle achterkant. Laat de gezeefde
bramen afkoelen (gooi de pitjes weg). Je moet ca. 325 ml puree overhouden.
Doe de slagroom en de yoghurt in een kom en klop met een
elektrische mixer tot er zachte pieken achterblijven als je de gardes uit het
mengsel haalt. Klop het mengsel niet te stijf, want het wordt nog iets dikker
als je de zurige puree toevoegt.
Voeg de volledig afgekoelde puree toe en roer heel kort,
een of twee keer. Je wilt een gemarmerde structuur krijgen!. Voeg eventueel nog
een beetje suiker toe.
Schep het mengsel in coupes of
in een grote schaal. Strooi er wat klein gescheurde muntblaadjes
over en decoreer met de overgehouden bramen.
Serveer met de hazelnoot biscuits.
Recept: The hairy Bikers
(www.bbc.co.uk/food)
Commentaar van Joost:
Lekker! Ik weet niet een
goed Nederlands woord voor het Engelse
fool in dit verband, en heb het dus
maar niet vertaald.
Ik heb de hazelnoot biscuits
weggelaten en in plaats daarvan wat gehakte hazelnoten over de fool gestrooid.
Geleisuiker kon ik niet vinden en ik heb daarom gewoon basterdsuiker gebruikt.
Geen probleem.