Nagerecht
4 personen

Bramen-fool met hazelnootbiscuits


Ingrediënten

Voor de biscuits

50g witte amandelen

125g zachte boter

150g bastersuiker

½ citroen, alleen de geraspte schil

150g bloem

½ tl bakpoeder

Voor de fool

600g schoongemaakte bramen

75g (gelei)suiker

2-3 el basterdsuiker

1 el vers citroensap

300ml slagroom, gekoeld

100 g  yoghurt

Verse muntblaadjes voor de decoratie

 

Verwarm de oven op 180 ºC.  Bekleed een bakplaat met keukenpapier en spreid de hazelnoten er over uit in een enkele laag. Gebruik zo nodig twee bakplaten. Rooster de noten in de oven gedurende 8 / 10 minuten of tot ze goudbruin zijn. Houd ze goed in de gaten om te voorkomen dat ze verbranden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Doe de boter en de suiker in een schaal en roer dit met een houten lepel luchtig. Hak de geroosterde noten grof en voeg ze toe aan het mengsel in de schaal, samen met de citroenrasp, de bloem en het bakpoeder. Goed roeren tot het geheel een bal vormt. Gebruik eventueel je handen.

Verdeel het deeg in 24 gelijke stukken en maak er kleine balletjes van. Leg de balletjes op een bakplaat, bekleed met bakpapier of een siliconenmatje. Druk ze plat tot ze ca. 1 cm dik zijn. Leg ze ver genoeg uit elkaar omdat ze uit zullen lopen.

Bak de koekjes , eventueel in twee gedeeltes, gedurende 12 minuten of tot ze heel lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen. Vers uit de oven zijn ze heel zacht, maar na afkoelen zullen ze bros worden. In een luchtdicht afgesloten trommen kun je ze 5 dagen bewaren.

Was de bramen in een vergiet en maak ze schoon. Doe ze in een pannetje met teflon bekleding en strooi er de (gelei)suiker over. Roer er het citroensap door en verhit zachtjes tot de bramen zacht worden en hun sap gaan afgeven. Neem 12 bramen uit de pan en bewaar ze ter decoratie.

Laat de rest van de bramen 15 minuten zachtjes pruttelen. Regelmatig roeren! Druk de bramen dan samen met het sap door een zeef. Gebruik hierbij een (soep)lepel met bolle achterkant. Laat de gezeefde bramen afkoelen (gooi de pitjes weg). Je moet ca. 325 ml puree overhouden.

Doe de slagroom en de yoghurt in een kom en klop met een elektrische mixer tot er zachte pieken achterblijven als je de gardes uit het mengsel haalt. Klop het mengsel niet te stijf, want het wordt nog iets dikker als je de zurige puree toevoegt.

Voeg de volledig afgekoelde puree toe en roer heel kort, een of twee keer. Je wilt een gemarmerde structuur krijgen!. Voeg eventueel nog een beetje suiker toe.

Schep het mengsel in coupes of in een grote schaal. Strooi er wat klein gescheurde muntblaadjes  over en decoreer met de overgehouden bramen. Serveer met de hazelnoot biscuits.

 

Recept: The hairy Bikers  (www.bbc.co.uk/food)

Commentaar van Joost:

Lekker! Ik weet niet een goed Nederlands woord voor het Engelse  fool in dit verband, en heb het dus maar niet vertaald.  Ik heb de hazelnoot biscuits weggelaten en in plaats daarvan wat gehakte hazelnoten over de fool gestrooid. Geleisuiker kon ik niet vinden en ik heb daarom gewoon basterdsuiker gebruikt. Geen probleem.