Nagerecht
4 personen
Bietenhalwa
Ingrediënten
500 g rauwe rode biet, geschild,
fijngeraspt
600 ml volle melk
6 eetl. suiker
3-4 eetl. ghee of roomboter
2 theel. gemalen kardamom
gehakte pistache- of cashewnootjes
voor garnering
BEREIDEN
Breng de geraspte biet met de melk in een braadpan aan
de kook en laat ongeveer 30 minuten zonder deksel op laag vuur sudderen tot de
biet zacht is. Voeg de suiker en boter of ghee toe en draai het vuur hoog: laat
flink koken en blijf roeren tot de melk bijna helemaal is verdampt. Roer de
kardamom erdoor en laat iets afkoelen. Pureer de halwa in een hoge kom met een
staafmixer zo glad mogelijk, wrijf het mengsel door een zeef als je het helemaal
glad wilt hebben.
Laat
de halwa in de koelkast goed koud worden. Serveer in kommetjes of op bordjes en
bestrooi met gehakte nootjes.
Commentaar Rudi|
Het gerecht was erg zoet ondanks het feit dat
ik er toch maar 4 el suiker had bijgedaan. Door de melk en bieten zo lang in te
koken wordt het waarschijnlijk van zichzelf al erg zoet.
Bron: de Volkskeuken, Loethe Olthuis