Nagerecht
10 personen
Appel-pruimentaartjes
Tortine di mela e prugne
Bereidingstijd: ca. 1 uur en 30 min.
Ingrediënten:
350 g golden delicious
300 g + een beetje bloem
250 g gedroogde pruimen, ontpit
180 g + een beetje boter
120 g poedersuiker
1 ei
droge witte wijn
fijne suiker
zout
Materialen:
Vershoudfolie
10 ovale bakvormpjes (9,5 x 6 cm)
Meng de bloem met de zachte boter en kneed er vluchtig het ei, de poedersuiker en een snufje zout door. Maak van het deeg een bal, wikkel het in vershoudfolie en laat het ca. 30 minuten in de koelkast rusten (zanddeeg).
Schil ondertussen de appel en snijd hem in blokjes (1 x 1 cm). Snijd de pruimen in stukjes. Doe de appel en de pruimen in een pan met een half glas wijn en 2 el suiker. Kook het fruit afgedekt ca. 15 minuten tot de wijn is ingekookt tot een siroop.
Beboter de vormpjes en bestuif ze met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van 3-4 mm en bekleed hiermee de vormpjes.
Verwarm de oven voor op 170°C. Verdeel het fruitmengsel over de vormpjes en sluit af met het resterende deeg. Druk het deeg goed aan en druk met een vork ribbels in de randen. Prik gaatjes in de taartjes en zet ze 25-30 minuten in de oven.
Haal de taartjes uit de oven en uit de vormpjes en serveer ze lauwwarm. U kunt de taartjes indien gewenst serveren met vanillesaus of lobbig opgeklopte slagroom.
De lobbig geslagen slagroom bleek ook erg lekker bij de koffie (ik vergat ze te serveren bij de appelpruimentaartjes)
Bron: Cucina Italiana oktober 2010