Hoofdgerecht
4 personen

Zeetong à la meunière


Ingrediënten
4 zeetongen ontveld

1 scheutje olijfolie

80 g boter

peper en zout

een scheutje olijfolie of sla-olie

een scheutje natuurazijn

2 citroenen

krieltjes

peterselie

 

Bereiding
Knip het staartje van de vis. Snij in een gebogen lijn de kop eraf. (Doe dit met zo min mogelijk verlies.)
Knip zuinig het buitenste randje van de vis weg. Enkel het dunne randje mag verdwijnen. De bredere rand van de vis is bijzonder lekker, want tussen de graten zitten kleine stukjes visvlees.
Controleer of onder het kopje geen bloedvat meer zit. Zo ja, snij het weg en spoel de vis even onder de kraan.
Kruid de tongen langs beide zijden met wat peper van de molen en een beetje zout.
Verhit een scheutje olijfolie in een grote antikleefpan, op een matig vuur.
Leg de vis(sen) in de hete olie en laat ze 2 tot 3 minuten bakken. Schud regelmatig even met de pan, zodat de zeetongen in geen geval blijven kleven. Draai ze vervolgens voorzichtig om.
Leg nu pas enkele flinke klonten boter in de pan en zet het vuur zacht. Na 2 minuten draai je de vis nog een keer om en even later nog een laatste keer.
Zodra de vis bij het kopgedeelte en beetje opbolt, is de de zeetong gaar. Leg de tongen op een warm bord. Zet de pan van het vuur en hou het braadvet bij.
Bak de krieltjes
de afwerking:
Zet de pan met braadvet van de vis op een stevig vuur. Zodra de boter bruist, voeg je de peterseliesnippers toe. Na enkele seconden knisperen voeg je het vers citroensap toe.
Serveer de versgebakken zeetong met een flinke lepel van de botersaus met citroen en peterselie er overheen. Leg de krieltjes ernaast.

 

Bron: een.be, programma dagelijkse kost