Hoofdgerecht
4 personen

Zalm met rodewijn linzen en rode biet


Zalm met rodewijnlinzen en rode biet

 

Ingredienten

Olie

1 ui fijngehakt

300 gram Puy linzen (bioloog)

2 el tomatenpuree

1 liter kippenbouillon

2 gekookte rode bieten

Handje gehakte bladpeterselie

3 laurierblaadjes

100 gram waterkers of zeeaster (lamsoren)

Groot stuk zalmfilet (met huid);  de jongens hadden mazzel, ik had 1400 gram

 

Voor ingekookte rode wijn

1 fles droge rode wijn (750 ml)

1 ui fijngehakt

2 geperste tenen knoflook

2 laurierblaadjes

6 zwarte peperkorrels

 

Breng de ingrediënten voor de ingekookte wijn in een pan aan de kook en laat op middelhoog vuur 25 minuten inkoken (tot circa 1/3 250 tot 300 ml). Schenk door een zeef en zet weg.

Bak de ui in 10 minuten in de olie zachtjes, voeg linzen en  tomatenpuree toe (even hoog vuur en goed roeren om puree te ontzuren). Voeg bouillon en ingekookte wijn toe en laat zeker 45 minuten zachtjes koken, of zolang tot de linzen gaar zijn en het mengsel dik is. Hak de bieten klein en voeg samen met de peterselie toe. Ruim zout en peper erop en nog circa 5 minuten doorkoken.

 

Tijdens laatste fase bereiden linzen oven voorverwarmen op 200 graden. Vel bestrijken met olie en leg zalm met velkant boven op overrooster. Leg laurier er bovenop. Bak 10 minuten. Laat daarna 15 minuten rusten.  Niet alledaags maar o wat heerlijk en super gezond. Zeker de linzen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zalm zoals hij de oven in ging