Hoofdgerecht
4 personen
1 x het recept voor visroom (zie onder)
800 g vis (bijvoorbeeld zeeduivel, griet, zalm)
zeezout en vers gemalen zwarte peper
1/2 citroen
een paar takjes verse dragon, alleen de blaadjes, fijngehakt
1 eetlepel fijngehakte bladpeterselie
5 grote Nicola-aardappelen
wat melk en boter
2 grote eidooiers
Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de visroom (zie hieronder). Snijd de vis in kleine blokjes, bestrooi ze met zout en peper naar smaak en schep ze door de visroom. Voeg wat citroensap toe en de gehakte dragon en peterselie en meng alles goed. Schenk het in een aardewerken schaal. Omdat de vis rauw is, zullen alle sappen in het gerecht blijven, zodat je totaal geen smaak verliest.
Kook de aardappelen in kokend water met zout gaar en pureer ze glad met wat melk en boter. Roer de rauwe eidooiers erdoor en spuit de puree over de vis of schep hem erover voor een mooi rustiek uiterlijk. Zet de schaal zo'n 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de pie gloeiend heet en goudbruin is. Geef er in boter gestoofde doperwtjes of spinazie bij.
15 g boter
4
sjalotjes,
fijngesnipperd
250 ml droge witte wijn
250 ml Noilly Prat
500 ml visbouillon
500 ml slagroom
zeezout en vers gemalen zwarte peper
Verhit voor de visroom de boter in een wijde steelpan en laat daarin op laag vuur de sjalotjes zacht worden. Voeg de wijn en vermout toe en laat alles op laag vuur tot de helft inkoken. Schenk de bouillon erbij en laat het opnieuw tot de helft inkoken. Roer de slagroom erdoor en blijf inkoken tot de saus de dikte van yoghurt heeft. Breng hem op smaak met zout en peper en schenk hem door een fijne zeef.