Hoofdgerecht
6 personen
Varkensvlees met pruimen (BBQ)
Ingrediënten
500 g varkensfilet, in blokjes van 2,5 cm
36 gedroogde pruimen, zonder pit
36 sjalotjes, gepeld
zout en peper
Appelmoes
2 handappels, geschild, van klokhuis ontdaan en grof gehakt
1 el heldere honing
1,5dl appelsap
1 el calvados
1 el zonnebloemolie
3 el ciderazijn
150 g cremefraiche
Marinade
6 el olijfolie
Gel calvados
1 el fijngehakte verse oregano
Leg de blokjes vlees en de pruimen in een ondiepe schaal. Meng olijfolie, calvados en oregano in een kopje en roer dit mengsel door het vlees. Dek het vlees af en zet het een nacht in de koelkast.
Pureer voor de appelmoes de appels grof in een keukenmachine of met een staafmixer. Roer de overige ingrediënten door de puree. Doe de appelmoes in een kom. Dek de kom af en zet hem in de koelkast,
Laat vlees en pruimen uitlekken. Rijg de blokjes vlees, pruimen en sjalotjes om en om aan spiesen en rooster ze 10-12 minuten op een matig hete barbecue; keer ze regelmatig en bestrijk ze af en toe met de marinade. Bestrooi de spiesen met zout en peper en serveer ze met de appelmoes.
Barbecue van Lorraine Turner & Linda Doeser (Parragon Books)