Hoofdgerecht
4 personen

Varkensrollade in melk met rozemarijn


Ingrediënten: 
1 varkensrollade van 1 kg
1 lang takje verse rozemarijn
4 verse laurierblaadjes
1 liter volle melk
40 g boter
8 teentjes knoflook, ongepeld
voor erbij
10 kleine tomaten (geen kerstomaatjes), gehalveerd
een paar takjes rozemarijn
olijfolie
suiker
 
Bereiden
Laat bij de slager een varkensrollade maken. Liefst van een geaderd (beetje vet stuk vlees zoals procureur. De rollades bij de supermarkt zijn meestal niet gemaakt van het beste vlees (vaak bestaand uit stukjes overgebleven vlees, afgewerkt met een netje). Laat het stuk op kamertemperatuur komen. Steek er, bv met een slijpstaal, een gat dwars door heen en vul deze met een tak rozemarijn en de verse laurierblaadjes.
Verwarm de oven voor op gasstand 5 / 150 °C. Breng de melk aan de kook.

Smelt de boter in een vuurvaste stoofpan, leg het vlees en de ongepelde teentjes knoflook erin en laat ze zachtjes kleuren. Bestrooi rijkelijk met zout en peper en giet de warme melk erbij. Leg het deksel op de pan en zet deze in de oven. Laat het vlees ruim 2 uur garen. Draai een paar keer de rollade om.
Snijd de rozemarijn fijn, meng dit met de suiker en olijfolie. Snijd de tomaatjes in tweeen en leg ze op een ovenschaal. Kwast deze in met het rozemarijnmengsel en strooi er zout en peper over. Zet een half uur voor het einde van de stooftijd van de rollade de bakplaat in de oven.

Haal het vlees, wanneer het klaar is, uit de stoofpan, laat het uitlekken en houd het warm. Haal de knoflook uit de melk en plet ze met een vork. Neem een derde deel van de melk, roer de knoflookpuree erdoor en kook het geheel in tot een saus.
Dien de varkensrollade op met de tomaten en geef de saus er apart bij.

Ik heb het opgediend met blokjes aardappel, een kwartiertje gebakken in spekvet, met op het laatst (minuutje of vijf) een grof gesnipperde ui toegevoegd.

Het was echt superlekker. Ontzettend zacht vlees, fijn op smaak en geheel niet droog ondanks de lange stooftijd.

We dronken hier een lekkere Riesling Classic bij.
 
Vrij naar: Gebraden en gevuld, van ELLE eten