Hoofdgerecht
4 personen
Varkenshaas Wellington met spitskool en port-rode wijn saus
Ingrediënten:
zonnebloemolie
4 stukken varkenshaas van ca. 150 gram
Zout en versgemalen peper
25 g boter
2 teentjes knoflook, gehakt
2 sjalotjes, fijngehakt
½ appel, geschild, in blokjes
gemengde paddenstoelen (ik gebruikte
oesterzwammen, shiitake en cantharellen)
2 el room
500 g bladerdeeg
110 g Parmezaanse kaas, geraspt
1 ei, losgeklopt
2 el melk
Voor de port en wijnsaus
4 sjalotten, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 takjes verse tijm
50 donkerbruine basterdsuiker
400 ml rode wijn
1 tl tomatenpuree
1½ el port
Scheut olijfolie
Voor de spitskool
1 spitskool, vaste kern verwijderd en fijn
geschaafd
50 g boter
110 g spekblokjes
Verhit een beetje olie in een
grote braadpan.
Bestrooi
de varkenshaas met peper en zout en bak ze dan 8-10 minuten. Keer ze regelmatig
zodat ze aan alle kanten mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan en laat ze
afkoelen. Doe
de boter in de braadpan en bak de knoflook, de sjalotjes en de appel gedurende
4-5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de paddenstoelen (in tweeën of vieren
gehakt) toe en bak nog 3-4 minuten. Voeg peper en zout toe en roer er vervolgens
de room door. Laat het mengsel tenslotte afkoelen.
Verhit de oven voor op 190 oC.
Rol het bladerdeeg uit en
bestrooi het met de Parmezaanse kaas. Sla het deeg dubbel en rol het weer uit.
Snijd het vervolgens in 4 stukken die groot genoeg zijn om de haasjes en de
vulling er in op te rollen. Klop het ei los met de melk. Lepel wat van de
paddenstoelenvulling in het midden van iedere plak bladerdeeg en leg daar een
stuk varkenshaas op. Bestrijk de randen met ei. Maak vier mooie pakketjes.
Bestrijk ze met ei en plak er desgewenst figuurtjes op die uitgestoken zijn uit
overgebleven bladerdeeg. Bak de pakketjes in de voorverwarmde oven
gedurende 20-25 minuten of tot ze mooi bruin en gerezen zijn.
Port en wijnsaus
Smelt de boter in een grote
sauspan, voeg de sjalotjes, de knoflook en de tijm toe en bak gedurende 2-3
minuten.
Voeg de bruine
suiker toe en bak tot de suiker smelt en belletjes vormt bij de kanten van de
pan.
Zet het vuur lager
en roer de rode wijn, de tomatenpuree en de port er door. Breng aan de kook en
laat gedurende ca. 15 minuten tot de saus stroperig wordt.
Spitskool
Kook de spitskool heel even in
ruim kokend water (1-2 minuten) en spoel hem meteen met koud water. Laat hem
vervolgens goed uitlekken.
Smelt de boter in een grote wok en bak de blokjes spek
gedurende 3-4 minuten tot ze knapperig zijn. Voeg de kool toe en roerbak het
geheel gedurende 3-4 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Schep de spitskool op de voorverwarmde borden, snijd de
wellington-haasjes in dikke plakken en leg ze op de kool. Schenk er de por en
wijnsaus over.
Recept:
Kevin Dundon ( Saturday Kitchen Best Bites,
www.bbc.co.uk/food)
Commentaar van Joost:
Mooi en lekker gerecht.
Toen ik het maakte was het erg warm en dat geeft wat
problemen met het bladerdeeg. Maar het kwam allemaal goed.
Zorg er voor dat je bij het maken van de pakketjes
niet grote stukken hebt met dubbele of zelfs vierdubbele lagen deeg.
In het oorspronkelijke recept werd savooiekool
gebruikt.
Het mooie van dit recept is ook dat je alles van tevoren kunt doen. Alleen het afbakken en wokken moet op het laatst.