Hoofdgerecht
4 personen
Tongrolletjes met gamba's en serranoham
Ingredienten:
2 mooie zeetongen, gefileerd zodat je 8 filets hebt
8 mooie grote gamba's, rauw, gepeld en ontdarmd, maar met de staartjes intact
8 plakken serranoham (of parmaham of....)
Voor de saus:
1/2 liter visbouillon, liefst getrokken van de restanten van de tong
150 ml droge witte wijn
150 ml slagroom
kerriepoeder
1 ui, fijngehakt
1 stuk wortel, fijngehakt
1 stuk bleekselderij, fijngehakt
1 el bloem
Bak de gamba's in een beetje olijfolie tot ze roze zijn. Doe dat heel kort, omdat ze later nog in de oven gaan.
Leg een tongfilet op een plakje serranoham (vouw dat plakje zo nodig op maat) en leg een gamba op het einde, zó dat het staartje blijft uitsteken. Rol vervolgens filet en ham op zodat je een rolletje krijgt. Maak zo 8 rolletjes. Leg de rolletjes met de naad naar beneden op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier of aluminiumfolie.
Schuif de bakplaat in een op 200 graden voorverwarmde oven en bak de tongrolletjes ca. 10 minuten tot de tong gaar is en de ham een beetje krokant.
Kook voor de saus de visbouillon in tot de helft.
Fruit in een sauspannetje de ui, wortel, bleekselderij tot de groente glazig is.
Voeg dan de bloem kerrie naar smaak toe (1 a 2 tl) en verhit het geheel onder
roeren nog 1 a 2 minuten. Voeg dan de ingekookte visbouillon toe en roer goed om
een gebonden saus te krijgen. Voeg dan de slagroom toe. Kook het geheel nog een
beetje in en doe het geheel in een zeef. Druk goed op het restant in de zeef om
een zo smakelijk mogelijke saus te krijgen.
Verwarm de borden voor en maak op ieder bord twee cirkels van saus (2 el saus). Leg op ieder cirkel een tongrolletje en garneer met b.v. peterselie.
Eigen variant op een recept van smulweb.
Commentaar van Joost.
Dit is erg lekker en niet zo zwaar, ondanks de
saus.
Zorg er voor dat de tongrolletjes niet te gaar worden, dat komt de smaak niet
ten goede.
Als je de vis bij een goede visboer haalt ben je erg veel geld kwijt. Ik heb de
vissen op de markt gekocht en zelf gefileerd. Je hebt dan meteen de graten en de
kop om de visbouillon te trekken.