Hoofdgerecht
6 personen
Tajine met gekruid rundvlees
Ingrediënten
2
rode uien
50 g gemengde olijven, met pit
75 g
gedroogde abrikozen
2 tenen knoflook
1 opgehoopte el garam masala
2 tl
gemalen komijn
½ afgestreken tl gedroogde chilivlokken
olijfolie
2 aardappelen
2 grote rijpe tomaten
1 blik van 400 g kikkererwten
400
g gebraden runderborststuk (kliekje)
1
rundvleesbouillonblokje desgewenst: een restje jus
250
g couscous
1 sinaasappel
2 wortelen
½ bosje verse munt (15 g)
extra vierge-olijfolie
desgewenst: balsamicoazijn
magere yoghurt, voor erbij
Pel de uien, ontpit de olijven en hak ze met de
abrikozen door elkaar. Pel de tenen knoflook, hak ze fijn en doe ze met het
uienmengsel, de garam masala, de komijn, de chilivlokken en een scheut olijfolie
in een braadpan op matig vuur. Bak het mengsel 15 minuten, of tot alles zacht
is, roer regelmatig. Voeg als het nodig is een paar scheutjes water toe.
Snijd de aardappelen (met
schil) en tomaten in grove stukjes en doe ze met de kikkererwten, met vocht en
al, in de pan. Snijd het vlees in blokjes van 2,5 cm en doe ze samen met het
verkruimelde bouillonblokje en 250 ml kokend water in de pan (als je een restje
jus van het uitvalsbasisrecept overhebt, mag dat er nu ook bij – dat geeft het
gerecht nog meer diepgang). Breng aan de kook en laat 20 tot 25 minuten met
deksel koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Verdun de saus als het nodig is
met een paar scheutjes water.
Doe intussen de couscous in
een kom, giet er zo veel kokend water bij dat de korrels net onder staan, leg
een bord op de kom en laat het zo 12 minuten staan. Snijd de boven- en onderkant
van de sinaasappel, schil hem en snijd de partjes tussen de vliesjes los. Schil
en rasp de wortelen grof, pluk er de muntblaadjes over en hussel alles op de
plank door elkaar. Knijp de vliesjes van de sinaasappel ook goed uit. Doe er een
scheut extra vierge-olijfolie en een snufje peper en zout bij en hussel de boel
nog eens door elkaar.
Schep de couscous om tot die luchtig is, breng hem met
peper en zout op smaak en schep hem op een grote schaal. Breng de tajine op
smaak (ik doe er soms een scheutje balsamicoazijn bij), schep hem op de
couscous, sprenkel er de yoghurt over en strooi de wortel, munt en
sinaasappelsalade op een hoopje in het midden.
Recept: Jamie Oliver (Save with Jamie)