Hoofdgerecht
4 personen

Steak met sinaas-portsaus en witlof met ham uit de oven


Ingrediënten
4 steaks

3 sinaasappelen (sap)
1,5 dl rode port - 1 sjalotje
1 eetl. boter
1 eetl. bloem
4 eetl. boter
1 mespunt vleesextract (Liebig)
1 takje tijm
1 blaadje laurier
12 korianderzaadjes
nootmuskaat
peper en zout
 
Smelt 2 eetl. boter, voeg er de fijngesnipperde sjalot aan toe en laat hem enkele minuutjes glazig worden (niet kleuren). Voeg het sinaasappelsap toe, samen met 12 geplette korianderbolletjes, een takje tijm en laurier. Laat 5 min. zachtjes koken en giet door een zeef.
Verhit 2 eetl. boter in een braadpan en kleur de struisvogelsteaks aan beide zijden 2 min.
goudbruin. Zet het vuur lager en laat nog 3 min. verder bakken. Kruid met peper en zout. 
Voeg de sinaasappelsaus en de porto toe. Bak het vlees verder naar wens, afhankelijk van de dikte (struisvogel wordt rood of rosé gegeten) Haal het vlees uit de pan en hou het warm. Zet het vuur hoger en laat de saus 2 a 3 min. inkoken met een mespunt vleesextract. Breng op smaak met veel peper, een weinig nootmuskaat en zout. Eventueel de saus binden met het mengsel van boter en bloem, dat beetje bij beetje toevoegen.

Bron: Smulweb