Ingrediënten
4 steaks
3 sinaasappelen (sap)
1,5 dl rode port - 1 sjalotje
1
eetl. boter
1 eetl. bloem
4 eetl. boter
1 mespunt vleesextract (Liebig)
1
takje tijm
1 blaadje laurier
12 korianderzaadjes
nootmuskaat
peper en zout
Smelt 2 eetl. boter, voeg er de fijngesnipperde
sjalot aan toe en laat hem enkele minuutjes glazig worden (niet kleuren). Voeg
het sinaasappelsap toe, samen met 12 geplette korianderbolletjes, een takje tijm
en laurier. Laat 5 min. zachtjes koken en giet door een zeef.
Verhit 2 eetl. boter in
een braadpan en kleur de struisvogelsteaks aan beide zijden 2 min.
goudbruin. Zet het vuur lager en laat nog 3 min.
verder bakken. Kruid met peper en zout.
Voeg de sinaasappelsaus en de porto toe. Bak het
vlees verder naar wens, afhankelijk van de dikte (struisvogel wordt rood of rosé
gegeten) Haal het vlees uit de pan en hou het warm. Zet het vuur hoger en laat
de saus 2 a 3 min. inkoken met een mespunt vleesextract. Breng op smaak met veel
peper, een weinig nootmuskaat en zout. Eventueel de saus binden met het mengsel
van boter en bloem, dat beetje bij beetje toevoegen.
Bron: Smulweb