Hoofdgerecht
4 personen

Spareribs met gembersaus


Ingrediënten

2 kg ribben in 4 stukken van circa 6 ribben per stuk

40 gram basterdsuiker

3 tenen knoflook

5 cm verse fijn geraspte gember

2 tl peperkorrels (geplet)

1 tl steranijs

1 tl vijfkruidenpoeder

6 el donkere sojasaus

3 el zonnebloemolie

1 el sesamolie

Opmerking:

Begin op tijd om te marineren! Gembersaus kan je ook van tevoren maken.

 

 

Meng alle bovenstaande ingrediënten en giet de marinade over de stukken rib. Dek af en leg een hele nacht in de koelkast. Haal ze een uur voor bereiding uit de koelkast om ze op temperatuur te laten komen en dep iets af. Giet de marinade in een pan, breng aan de kook en laat paar minuten zachtjes pruttelen. 

 

Ingrediënten gembersaus:

4 el zonnebloemolie

300 gram sjalotten

9 tenen knoflook

8 cm verse fijn geraspte gember

4 el rijstwijn

3 el chilisaus

7 el tomatenketchup

6 el water

4 el koriander

 

Verhit de olie in een pan en fruit de sjalot 5 minuten. Voeg de knoflook en de gember toe en fruit 3 minuten. Doe dan alle andere ingrediënten (behalve de koriander) erbij. Leg de deksel op de pan en laat 10 minuten trekken/indikken op hoog vuur, roer af en toe. Schep in een kom en laat afkoelen. Zet in de koelkast tot gebruik 

 

Gril de ribben de eerste paar minuten direct boven de briketten. Leg ze dan in een grillpan (rooster) en maak een soort koepel van dik alufolie om ze af te dekken. laat ze langzaam garen (rooster evt wat hoger zetten) in circa 20 tot 30 minuten. Voeg om de 5 minuten de wat van de resterende marinade toe (instrijken met een kwastje). Snijd in losse ribben en serveer met de gembersaus.