Hoofdgerecht
4 personen

Sardines gebakken in soezendeeg met tomatensla


De sardines:

50 g boter in blokjes

75 g bloem

2 eieren

150 g koude aardappelpuree

150 g feta, verkruimeld

2 el verse basilicum, fijngehakt

2 el peterselie, fijngehakt

12 sardines, gevlinderd, graten verwijderd

 

De tomatensla:

6 tomaten, in dunne plakken gesneden

1/2 rode ui, in heel dunne ringen gesneden

4 el extra vergine olijfolie

3 el fijngehakte verse basilicum

2 el balsamico azijn

2 handenvol raket sla

1 citroen, in 4 parten

 

Breng 125 ml water aan de kook en voeg de boter toe. Laat koken tot de boter gesmolten is. Voeg de bloem in één keer toe en roer snel tot het beslag een bal vormt.

Haal het deeg van het vuur en doe het in een beslagkom. Laat enkele minuten afkoelen en voeg dan één voor één de eieren toe. Roer na het toevoegen van elk ei met een houten lepel tot het ei in het deeg is opgenomen en je een homogeen deeg gekregen hebt. Voeg de aardappelpuree, de feta , de basilicum en de peterselie toe en breng op smaak met peper en zout. Zet het deeg gedurende ca. een half uur in de koelkast.

Vlinder intussen de sardines. Dit doe je door eerst de ingewanden te verwijderen (als dat nog niet door de visboer is gedaan. Snijd de buikzijde open met een scherp mesje en leg een sardine op de snijplank met de buikzijde naar beneden. Druk ze dan met de platte hand plat. Als je ze dan omdraait kun je de graat er gemakkelijk uit trekken. Snijd de kop er af.

Neem een balletje soezendeeg en wikkel dat om de bovenste helft van de sardine. Het deeg moet ongeveer de helft van de sardines bedekken.

Bak de sardines gedurende 4-5 minuten in frituurvet (150 oC).

Laat de gebakken sardines uitlekken op keukenpapier.

 

Leg de plakken tomaat op de borden. Sprenkel er de ui, de olijfolie, de basilicum en de balsamico over. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de raket sla toe en leg de sardines op de salade. Geef er de parten citroen bij.

 

Recept: James Martin, BBC Saturday Kitchen.

 

Commentaar van Joost:

Ik had het deeg niet in de koelkast gelegd en of het daar door kwam weet ik niet, maar het was een ramp om het deeg rond de sardines te krijgen. Het oorspronkele recept vermeldde ook niet of je de kop van de sardines moet verwijderen. Ik heb het met de helft wel en met de andere helft niet gedaan. Mijn conclusie is dat je het beter wel kunt doen.

Het resultaat is wel lekker.

Als je deeg overhoudt kun je dat heel goed in kleine hoopjes in de oven bakken en dan als lunchhapje eten. Erg lekker!