Hoofdgerecht
4 personen

Saksische eend met zuurkool
geserveerd met aardappelpuree


2 wilde eenden

75 g boter

50 g ontbijtspek (aan één stuk)

1 ui

1 appel

750 g zuurkool

1 blaadje laurier

2 kruidnageltjes

Snufje tijm

12 geplette jeneverbessen

Peper

 

Halveer de eenden en braaf de helften niet langer dan een kwartiertje in de boter. Neem ze uit de pan.

Voeg aan de braadboter het in dobbelsteentjes gesneden spek en appel en de gesnipperde ui en laat dit alles heel licht goudgeel aanfruiten.

Vermeng de zuurkool met laurier, kruidnagel, tijm. Jeneverbessen en peper en schep de helft hiervan in de pan.

Leg de eendenhelften er op en dek af met de rest van de zuurkool.

Voeg minstens 2 kopjes water toe, leg een deksel op de pan en laat het geheel zo, op een zeer laag vuur, ruim een uur stoven.

Voeg zonodig na een half uur nog wat water toe.

Geef er desgewenst in de schil gekookte aardappelen bij en gesmolten boter.