Hoofdgerecht
4 personen
 

Rosbief met honing en lauwarme salade van schorseneren en avocado


Ingrediënten

300 gr. schorseneer (geschild, ongeschild zal het ong. 500 gr. zijn)

roomboter

2 rijpe avocado's

100 ml. slagroom

peper

zout

 

Vlees

rosbief, 800 g

olijfolie

honing

 

Laat het vlees vanuit de koelkast een uurtje op kamertemperatuur komen. Stel de oven in op 100 graden (niet op de hetelucht stand). Laat een flinke klont smelten en heet worden in een braadpan en braad het vlees daarin rondom bruin. Wrijf het vlees rondom in met honing vermengde olijfolie en leg het op het rooster boven een braadslee. Schuif het rooster in het midden van de oven en schakel de oventemperatuur in op 100 graden. Steek een kernthermometer in het midden van het vlees en laat het vlees ca. 2 uur braden tot de thermometer een kerntemperatuur van 55 graden aangeeft. Het vlees is dan rosé en kan in de uitgeschakelde oven nog een tijdje warm worden gehouden. Wie het wat gaarder wil, wacht tot de thermometer tegen de 60 graden loopt. Bestrooi het vlees - nadat het in plakken is gesneden - met wat zout en peper.

 

Als het vlees in de oven staat kan de salade worden gemaakt.

Schil de schorseneren, snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in stukken van vijf centimeter. Doe een klont roomboter in een lage (hapjes)pan met dikke bodem. Leg de schorseneren in de pan en laat op middelhoog vuur langzaam garen met de deksel op de pan.

Als ze een aardig eindje op weg zijn (na ongeveer een kwartier), giet er dan slagroom bij. Bak de schorseneren verder gaar en met een klein bruin laagje. De slagroom is aan het eind van de rit ingekookt (ongeveer na 10 minuten). Snijd de avocado in stukken van gelijke grootte als de schorseneer, zet het vuur uit en voeg de avocado toe, zodat het alleen een beetje warm wordt. Draai er enkele slagen van de pepermolen over en een snufje zout. Dien lauwwarm op.

 

Het gerecht heb ik geserveerd met pittige aardappelpartjes

 

Bron: het geheel is een combinatie van recepten op verschillende websites: www.schorseneren.nl en de www.keurslager.nl