Hoofdgerecht
4 personen
Rosbief met asperges
stuk rood vlees van een pond
2 eieren
peterselie
vier grote hard kokende aardappelen
16 witte asperges
plakjes ham
ons lamsoor
Voor de planning moest ik beginnen met een aardappel gratin.
Enkele hard kokende aardappels klein gesneden engekookt. Met
knoflookolie en italiaanse kruiden besprenkeld en bedekt met
geraspte oude kaas. Dit in een aluminium bakje in de oven
onder het rooster gratineren. Daarna kan dit afkoelen om op
een later tijdstip op te warmen.
Overleg met de slager gaf een ander idee namelijk Rosbief in
plaats van beenham (uit het oorspronkelijke recept).
Daarvoor heeft hij een speciaal stuk van een pond gesneden
wat prachtig rood vlees was.
Volgens de aanwijzingen van
Harold McGee heb ik dit zeer kort aangebraden in knoflook
boter (ca. 30 seconden aan vier zijden) afgeblust met sherry
en daarna in de oven geplaatst bij ca. 55°C voor minimaal
twee uur. Wel regelmatig overgoten met sap en een keer een
beetje water erbij gedaan.
Kook de eieren hard en verdeel dit in geel en wit en
verkruimel.
Hollandaise saus
Klaar de boter door 80 gram boter 1 minuut in de magnetron
op vol vermogen te zetten en dan het schuim eraf te scheppen.
Meng peper met 2 el water en 1 el kruidenazijn en kook dit
in tot de helft. Koel dit af. Meng een tl mosterd erdoor en
een eierdooier. Klop tot een mooie emulsie. Als de emulsie
niet lukt begin dan overnieuw. Als het gelukt is zet dit in
de magnetron voor 30 seconden op vol vermogen. Het wordt een
mousse. Meng de geklaarde boter, sap van een halve citroen
en cayennepoeder door de mousse. Zet dit in de koelkast.
Kook de asperges in de stoomoven en verwarm op een lage pit
het alu bakje met aardappel gratin in een braadpan of
koekenpan met deksel.
Als de asperges bijna klaar zijn pocheer de Lamsoor twee a
drie minuten. Snij het vlees in mooie plakken.
Rol de plakjes ham tot rolletjes. Leg de asperges op het
bord en de ham ernaast. Zet een stukje aardappel gratin op
het bord. Leg twee of drie plakken vlees op het bord en
daarnaast de lamsoor. Schep een lepel saus naast de asperges.
Schep een deel van de verkruimelde gele eieren over de
asperges en een deel van de verkruimelde witte eieren naast
de asperges. Strooi wat gehakte peterselie over de asperges.
Erbij werd een Rose Cabernet Sauvignon Misiones de Rengo,
Chili 2007 gedronken wat erg goed combineerde.
Het orginele gerecht
Asperges met beenham Cuisine Culinaire Rijnmond