Hoofdgerecht
4 personen
Rode Poon met doperwtencrème en limoenrisotto
12 rode ponen
salie
sap van 1 citroen
200 gram doperwten
100 ml room
100 ml groentebouillon
400 gram risotto
2 sjalotten
3 tenen knoflook
glas witte wijn
700 ml groentebouillon
2 limoenen (sap en rasp van de schil)
boter
parmezaanse kaas
Maak de bouillon (voor de crème en de risotto). Snijd de sjalot en fruit met de
knoflook. Voeg de risotto toe en fruit op hoog vuur al roerend tot de korrels
glazig zijn. Blus af met een glas witte wijn en laat verdampen. Voeg dan een
schep bouillon toe, ga daarmee door tot de risotto gaar is. Voeg bijna aan het
einde het sap en de rasp van de limoen toe. breng op smaak met zout en peper.
Maak af met een flinke klont boter en handvol parmezaanse kaas.
Breng water met een snufje zout aan de kook voor de doperwten. Kook gaar en
pureer met de staafmixer. Voeg bouillon en room toe totdat de crème de juiste
dikte heeft en breng op smaak.
Verhit olie in de pan en bank de rode poon circa 3 minuten aan elke kant,
bestrooi met zout en peper. Ik heb ze in 2 sessie gebakken. Haal ze dan uit de
pan en doe ze even in een ovenschaal en zet ze in een oven op 60 graden om op
temperatuur te houden. Doe in de vispan na de laatste poon gebakken te hebben nu
een flinke klont boter en handvol salie, voeg na 2 minuten het sap van de
citroen toe.
Schep risotto in een ring, om mooi te serveren, leg de poon erbij en besprenkel
met de salie boter. Trek met een lepel een streep doperwten crème en maak af met
wat doormidden gesneden trostomaatje.
Bron: Foody.nl