Hoofdgerecht
4 personen

Rice & Curry


In Sri Lanka wordt er voor het ontbijt Rice & Curry gegeten, met de lunch Rice & Curry en bij het diner Curry & Rice. Die curry's bestaan uit allerlei groenten- of vleesgerechten met als hoofdbestanddeel curry bladeren (en dat is niet de kerrie of curry die wij kennen). Daarnaast zit er vaak korianderzaad, peper en kokos in. Voor deze eetclub heb ik een aantal van die curry's gekozen die we ook in Sri Lanka hebben gegeten. De Dahl is de beroemste daarvan, die wordt inderdaad ook bij het ontbijt gegeten.

De gerechten heb ik gemaakt met kleine rawits die ik heb ontdaan van zaad en lijsten. De gerechten waren lekker pittig maar hadden nog wel scherper gekund.

Het eerste gerecht is het hoofdgerecht (van alle gerechtjes heb ik de hoeveelheid van de orginele recepten gehalveerd)
Bij de toko kun je ook Papadumschijfjes krijgen die je in een laagje arachideolie kunt frituren. In een paar seconden worden die dingen 2 keer zo groot en groeien de pan uit. Uit laten lekker op keukenpapier, lekker bij scherp eten als een soort van kroepoek.

 

 

Rice & (chicken)curry

 

Ingrediënten:

600 g kip

1 theelepel zout

2 theelepels gemalen kurkuma(koenjit)

2 theelepels blanke azijn

6 gedroogde rode pepertjes

2 theelepels korianderzaad

1 theelepel komijn

mespunt fenegriek

klein handje gedroogde kerrieblaadjes

1 theelepel bruin mosterdzaad

1 ui

2 teentjes knoflook

stukje gemberwortel (1,5 cm)

1 serehstengel

2 hele kardemomzaden

1 theelepels limoensap

1/4 liter kokosmelk

2 eetlepels olie of ghee.

 

Dit kan een in stukken verdeelde kip of kipdelen zijn bijvoorbeeld drumsticks of kipkarbonades. De kerrieblaadjes zijn te koop bij de toko en onlangs zag ik dat de supermarkt gevriesdroogde kerrieblaadjes in een potje verkoopt. Meng voor de marinade in een kommetje het zout samen met de kurkuma en azijn en wrijf de stukken kip hiermee in. Zet de kip even apart. Rooster in een koekenpan de gedroogde chilipepertjes,  korianderzaad,  komijn en fenegriek op een niet te hoog vuur donkerbruin en krokant. Regelmatig roeren. De geroosterde specerijen af laten koelen. Snij de ui fijn en hak de teentjes knoflook en het geschilde stukje gemberwortel fijn. Kneus de serehstengel en de kardemomzaden. De afgekoelde specerijen overdoen in een vijzel  fijnstampen en even apart zetten.

 

Verhit de olie of ghee in een braadpan en voeg de kerrieblaadjes en de mosterdzaadjes tot ze beginnen te springen. Voeg de ui,  knoflook en gemberwortel toe en bak dit lichtbruin. De stukken kip in de pan leggen en goed omscheppen. Leg een deksel op de pan en laat de kip ongeveer twintig minuten op een laag vuur garen. Voeg de serehstengel en de kardemom toe. Limoensap, kokosmelk en anderhalve deciliter heet water erbij doen en aan de kook brengen. De geroosterde specerijen toevoegen en alles goed omscheppen. Laat de curry zonder deksel   zachtjes sudderen tot de kip door en door gaar is. Regelmatig omroeren. Proef de curry en voeg zo nodig nog een beetje zout en wat limoensap toe. Verwijder de sereh.

 

Serveer met een kopje gare rijst (in een bolletje op het bord met de kip er bovenop. Daarnaast kun je kleine hoeveelheden van onderstaande currys serveren.

 

Naar: https://www.trouw.nl/home/kipcurry-uit-sri-lanka~a5bdca34

 

Dahl

 

Ingrediënten:

200 gram/1 cup rode linzen, een uur geweekt en daarna afgespoeld

1 rode ui, in stukjes

3 tenen knoflook, fijngehakt

4 curryblaadjes

1 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt

2 tl kerriepoeder

1 kaneelstokje

1 tl mosterd

¼ tl zout

500 ml kokosmelk

ca. 125 ml

 

Doe alles behalve het water bij elkaar in een pannetje en zet het vuur op middelhoog. Blijf bij de dahl in de buurt om regelmatig te roeren. Voeg zodra hij droog wordt een scheut water toe. Na 10-15 minuten zijn de linzen gaar. Proef even of ze helemaal zacht zijn en laat ze anders nog iets langer doorkoken. Breng eventueel op smaak met meer zout en peper.

 

Bron: https://vegadutchie.nl/sri-lankaanse-rice-curry/

 

 

Spinazie & Kokos Mallung

 

Ingrediënten:

150 gram spinazie

1 kleine rode ui, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngesneden

4 flinke eetlepels kokosrasp

1 tl chilivlokken

1 tl mosterdzaadjes

2 tl kokosolie of milde olijfolie

sap van ½ citroen

 

Verwarm de olie in een pan en voeg de rode ui, knoflook, chilivlokken, mosterdzaadjes en het kokosrasp toe. Bak zo’n 5 minuten tot de ui glazig wordt. Voeg nu de spinazie toe en drie eetlepels water en bak ongeveer een minuutje mee tot hij iets geslonken is (maar nog wel stevig!). Zet het vuur uit en knijp de citroen erover uit.

Bron: https://vegadutchie.nl/sri-lankaanse-rice-curry/

 

 

Bietencurry uit Sri Lanka

 

Ingrediënten:

2 el neutrale olie (zoals zonnebloem- of arachideolie)

4 verse curryblaadjes of eventueel vers limoenblad (uit de diepvries is ook goed)

1 grote ui, grof gesnipperd

2  tenen knoflook, gesnipperd

rode chili of sambal oelek naar smaak (2 tl sambal maken een vrij milde curry)

1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gram)

1 tl komijnpoeder

400 gr bieten, geschild, doormidden gesneden en dan in 0,5 cm dikke plakjes (zie ook boven)

1 tl zout

250 ml kokosmelk (2 pakjes van Gotan)

sap van ½ limoen

 

Begin met de bieten. Verhit de olie in een hapjes- of braadpan, waar straks ook een deksel op kan. Bak de curry- of limoenblaadjes een minuut en voeg dan de ui en chili of sambal toe. Bak de ui tot deze zacht is en voeg dan de tomatenpuree, knoflook en komijn toe. Bak dit nog even kort door. Voeg dan ook de bieten, zout en kokosmelk toe, schep door elkaar en leg het deksel erop. Kook de bieten op laag vuur gaar, terwijl je af en toe omschept. Trek hier rustig 40 minuten voor uit. Pas als de bieten gaar zijn zet je de bonen ook op en laat je de bieten zonder deksel verder sudderen, zodat de saus wat indikt. Op het laatste moment voeg je het limoensap toe.

 

bron: http://eerstkoken.blogspot.com/2017/08/bietencurry-uit-sri-lanka-met.html

 

 

Sperziebonen mallum

 

Ingrediënten

1 el neutrale olie (zoals zonnebloem- of arachideolie)

200 gr gebroken sperziebonen uit de diepvries (vers kan ook, maar kook ze dan even 5 minuten voor)

1 teen knoflook, gesnipperd

rode chili of sambal oelek naar smaak

sap van halve limoen

zout

2 el geraspte kokos

 

Verhit in een koekenpan de olie en bak de bonen op hoog vuur zodat ze snel enigszins bruin bakken. Dan voeg je de knoflook, sambal, zout en limoensap toe. Laat dit een minuutje sudderen en roer er de kokos door. Laat ook dit een momentje doorwarmen.

 

Bron: http://eerstkoken.blogspot.com/2017/08/bietencurry-uit-sri-lanka-met.html