Hoofdgerecht
4 personen
Ribeye langzaam gegaard met pompoen en zoete aardappelpuree
Ingredienten
1 kg Pompoen
500 g zoete witte aardappel
8 ons ribeye aan één stuk
pot paddenstoelenfond 400 ml
knoflook
rozemarijn
tijm
olie
beetje gemengde sla
Bereiding
Kook de paddenstoelenfond in tot 25%. Snijd de pompoen
in stukken en giet de ingekookte fond erover. Doe er wat gember bij (geraspt of
puree) en kook voor 10 tot 15 minuten. Pureer de pompoen met het aanhangende
sap. Kook de aardappelen tot ze zacht zijn en giet af. Doe er een scheutje room
bij en een klontje boter en pureer goed. Roer er geraspte kaas doorheen.
Marineer het vlees met het mengsel van knoflook, olie,
rozemarijn en tijm, hoe langer hoe beter. Haal het vlees 1 uur voor de bereiding
uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Zet de oven op 80 graden
en bestrooi het vlees met zout en peper. Zet een braadpan of een grote koekenpan
op het vuur en laat deze warm worden en giet er een laagje olie of boter in. Als
het schuimweg is getrokken leg je het vlees in de pan en braad je het vlees aan
alle kanten aan, op hoog vuur. Kijk uit dat de boter/olie niet aanbrandt, zet op
tijd het vuur iets lager en doe nog een klein beetje olie/boter in de pan. Haal
het vlees uit de koekenpan en leg het in de braadslee. Of gebruik het rek uit de
oven en leg onder het rek een stuk aluminiumfolie, dan blijft je oven schoon.
(gebruik de aanbaksels in de koekenpan om een lekkere saus te maken). Prik je
vleesthermometer in het dikste stuk van het vlees. Zet het vlees in de oven.
Kook de wildfond in tot 30 ml, die heb je nodig om de saus te maken. Als je
thermometer de juiste temperatuur aangeeft is het vlees klaar. Voor de Ribeye
kun je 52°C hanteren als medium rood. Reken op 3 uur voor een kilo vlees.
Maak een saus van het aanbaksel, ingekookte wildfond
en een beetje room. Snijd het vlees in plakken en serveer met wat saus, en maak
een torentje van de pompoen en aardappel.
Wijn: Barton Guestier Medoc 2016
Bron: Metzkooktover.nl,
groot stuk vlees uit de oven op lage temperatuur).