Hoofdgerecht
4 personen

Ribeye langzaam gegaard met pompoen en zoete aardappelpuree


Ingredienten
1 kg Pompoen
500 g zoete witte aardappel
8 ons ribeye aan één stuk
pot paddenstoelenfond 400 ml
knoflook
rozemarijn
tijm
olie
beetje gemengde sla

Bereiding
Kook de paddenstoelenfond in tot 25%. Snijd de pompoen in stukken en giet de ingekookte fond erover. Doe er wat gember bij (geraspt of puree) en kook voor 10 tot 15 minuten. Pureer de pompoen met het aanhangende sap. Kook de aardappelen tot ze zacht zijn en giet af. Doe er een scheutje room bij en een klontje boter en pureer goed. Roer er geraspte kaas doorheen.
Marineer het vlees met het mengsel van knoflook, olie, rozemarijn en tijm, hoe langer hoe beter. Haal het vlees 1 uur voor de bereiding uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Zet de oven op 80 graden en bestrooi het vlees met zout en peper. Zet een braadpan of een grote koekenpan op het vuur en laat deze warm worden en giet er een laagje olie of boter in. Als het schuimweg is getrokken leg je het vlees in de pan en braad je het vlees aan alle kanten aan, op hoog vuur. Kijk uit dat de boter/olie niet aanbrandt, zet op tijd het vuur iets lager en doe nog een klein beetje olie/boter in de pan. Haal het vlees uit de koekenpan en leg het in de braadslee. Of gebruik het rek uit de oven en leg onder het rek een stuk aluminiumfolie, dan blijft je oven schoon. (gebruik de aanbaksels in de koekenpan om een lekkere saus te maken). Prik je vleesthermometer in het dikste stuk van het vlees. Zet het vlees in de oven. Kook de wildfond in tot 30 ml, die heb je nodig om de saus te maken. Als je thermometer de juiste temperatuur aangeeft is het vlees klaar. Voor de Ribeye kun je 52°C hanteren als medium rood. Reken op 3 uur voor een kilo vlees.
Maak een saus van het aanbaksel, ingekookte wildfond en een beetje room. Snijd het vlees in plakken en serveer met wat saus, en maak een torentje van de pompoen en aardappel.
Wijn: Barton Guestier Medoc 2016

Bron: Metzkooktover.nl, groot stuk vlees uit de oven op lage temperatuur).