Hoofdgerecht
4 personen
Portugese casserola met wittekoolsalade en rijst
Ingredienten
8 ons runderriblappen
1 ui
3 tomaten
4 el olijfolie
2 teentjes knoflook
1 el bloem
2 dl droge rode wijn
2 laurierblaadj
es1/2 kaneelstokje
1 tl djintan
l tl oregano
peper, zout
15 sjalotjes (of heel kleine bosuitjes)
l el azijn
l tl suiker
5 takjes peterselie
Wittekool-salade
600 gr wittekool,
1 appel,
150gr rozijnen
100 gr wortel,
3 dl azijn,
2 a 3 dl olie(olijf),
iets kerriepoeder,
zout,
peper
suiker!
Bereiden casserola
De casserola hoort normaal gesproken met
kalfsriblappen te worden bereid maar die kon ik niet krijgen. Vandaar dat
het runderriblappen zijn geworden. Snijd het vlees in blokjes. Pel de ui en
snipper deze. Tomaten insnijden, enkele seconden onderdompelen in kokend
water, ontvellen en in stukken snijden. Verhit in een braadpan de olie en
bak de blokjes vlees in ca. 5 minuten rondom bruin. Pel de knoflook en knijp
deze erboven uit. Voeg bloem, ui en tomaat aan het vlees toe. Ca. 2 minuten
laten meebakken. Wijn bij het vlees schenken. Voeg 1
dl warm water, laurierblaadjes,
kaneelstokje, djintan, oregano en peper toe. Stoof het vlees zachtjes ca.
anderhalf uur onder af en toe omroeren met het deksel op de pan. Pel de
sjalotjes, halveer de grote sjalotjes, en voeg ze aan het vlees toe. laat
het geheel nog ca.
30 minuten stoven. Verwijder laurierblaadjes
en kaneelstokje. Breng op smaak met zout.
Garneer met fijngehakte peterselie.
Serveer met witte rijst en, in dit geval, wittekool-wortelsalade.
Ook lekker met een groene sla met lente-uitjes en dille, of sperziebonen of peultjes.
Bereiden wittekoolsalade
Snij de witte kool en de wortel fijn (raspen). Week en was de rozijnen (minimaal een uur weken), schil de apppel en snij hem ook juliene (dunne reepjes). Spoel de appelsreepjes af met azijnwater, dan worden ze minder gauw bruin. Meng de witte kool met de rozijnen, appel en de wortel
Voeg de olie, azijn, peper en
zout, suiker en de kerriepoeder bij elkaar bij meng alles goed door elkaar.
De salade een dag van tevoren maken is geen probleem. De smaken trekken dan
lekker door elkaar heen.
Bron: Grenzeloze stoofpotten van Riet Sprenglers. Wittekoolsla zelfbedacht