Hoofdgerecht
4 personen

Pom Tayer


Ingrediënten:
1 kilo ontdooide geraspte pomtayer (toko)
3 stengels bleekselderij
2 el bladselderij
1 grote ui
1 sinaasappel
1 citroen
2 bouillonblokken (kip)
1 blikje gepelde tomaten (400 g)
1 pot piccalilly
gemalen zwarte peper
4 kippenbouten (of 1 hele kip)
3 el zonnebloemolie
1 el boter
1 teen knoflook
 
Ontdooi de zak pomtayer 1 hele dag buiten de koelkast.
Waarschuwing: rauwe pomtayer is niet eetbaar!
Ontvel de kippenbouten (dit hoeft niet, maar het gerecht wordt wel veel minder vet). Bak ze een voor een in hete olie en haal ze uit de pan.
Snijd de ui, de bleekselderij (met blad) in kleine stukjes en begin met roerbakken. Voeg na 7 min het blik tomaten toe en kook het geheel in 10 min onder regelmatig roeren gaar. Voeg de bouillonblokken en naar smaak peper toe. Laat de kip in ca. 30 minuten in de saus gaar worden. Het geheel moet goed hartig zijn. Voeg eventueel extra zout toe. Zorg dat er genoeg saus is.
Snijd de bladselderie zeer fijn en pers de sinaasappel en de citroen uit. Meng de pomtayer in een grote kom met de piccalilly, bladselderij en citroen- en sinaasappelsap. Voeg als de kip gaar is de helft van de tomatensaus met de pomtayer.
Beboter een ovenschaal en doe een laag pomtayer in de schaal. Snijd de bouten in stukken en verwijder het bot. Leg de stukken kip op de pomtayer en voeg wat saus toe. Dan weer een dikke laag pomtayer.  Druk het geheel goed aan en strijk de bovenkant glad. Eindig met een dun laagje saus (hierdoor wordt de bovenkant mooi bruin.
Plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 220 0C en verlaag na 0,5 uur de temperatuur tot 180 0C. Prik met een vork of een mes in de pom. Als hij gaar is komt er een goudgele substantie uit.
 
Serveer rijst en kouseband bij de pom en de overgebleven saus.
Overgebleven pom kun je goed invriezen. Pom is ook erg lekker op brood.
 

Traditioneel Surinaams recept