Hoofdgerecht
4 personen

Pollo tartuffo

Kip met truffel


Ingrediënten:

1 mooie biologische kip van 1,5 – 2 kilo

350 g kalfsgehakt

1 ei, losgeklopt

Broodkruim of paneermeel

Enkele worteltjes en/of groene asperges (hoeft niet)

Wintertruffel (ca. 40 gram)

50 g zachte boter

 

Ontbeen de kip, maar zorg dat hij wel één geheel blijft (zie opmerkingen).

Meng het kalfsgehakt met het ei en paneermeel en breng op smaak met peper en zout.

Kook worteltjes en asperges half gaar. Verstop ze daarna in het gehakt. Vul de kip met het gehakt en breng de kip weer in zijn oorspronkelijke vorm. Naai hem dicht met keukentouw of gebruik cocktailprikkers. Vul de kip niet te stijf op omdat de vulling enigszins uitzet.

Schaaf het grootste deel van de truffel (ca 25 g) in héél dunne schijfjes (je hebt daarvoor een mandoline of een speciale truffelschaaf nodig).

Maak het  vel van de borstkant voorzichtig los van het vlees en doe de schijfjes truffel tussen het vel en het vlees. Dek de gevulde kip af met huishoudfolie en zet hem liefst enkele uren koel weg zodat de smaak van de truffel in het vlees kan trekken.

Laat de kip op kamertemperatuur komen en smeer hem royaal in met hele zachte boter.

Leg de kip op een bakblik bekleed met bakpapier of (liever) een siliconenmatje en zet hem in een goed voorverwarmde oven van 220 oC .

Verlaag na ca. 20 minuten de temperatuur tot 180 – 200  oC en laat de kip in ca. 1 uur gaar en bruin worden. Bedruip hem af en toe met de bakboter (hoe vaker hoe beter). Gebruik evt. een vleesthermometer om te bepalen of de vulling gaar is.

Leg de kip op mooie schaal of snijplank, dek hem af met aluminiumfolie en laat hem minsten 10 minuten rusten.

Snijd de kip aan tafel met een scherp mes in plakken en leg die op voorverwarmde borden.

Schaaf voor iedereen nog wat truffel over de kip.

Zet voor de liefhebbers een fles (zeer) goede olijfolie op tafel.

 

 Een complete kip in plakken snijden!

 

Commentaar van Joost.

Dit is een moeilijk en erg duur recept.
Maar ik wilde al jaren een keer iets met truffel maken. En dat lukte nooit, omdat de truffel die ik af en toe kon kopen niet de goede was. Ik ben nu helemaal tevreden dat het eindelijk gelukt is en dat het ook nog zo lekker was ook!
Het op deze maner vullen van een kip had ik vroeger al vaker gedaan. Als je het wilt proberen kun je het beste eerst oefenen!


Truffel is heel erg duur en moeilijk te krijgen. Reken voor 40 g truffel op 30 – 80 euro!
Ik heb het dan over de wintertruffel (tuber melanosporum). Andere (meestal heel veel goedkopere) truffels kun je net zo goed niet gebruiken want die zullen weinig toevoegen aan de smaak van de kip. Ook de truffels die je kunt kopen in kleine glazen potjes zijn niet de goede. Kijk naar de Latijnse naam!
Witte truffel is nog veel onbetaalbaarder en moet je hier ook niet voor gebruiken omdat hij niet zo goed tegen verhitting kan.

In Utrecht kun je truffel af en toe vers kopen bij de Goey Koot in de Nobelstraat. Als ze hem niet vers hebben is het er meestal wel in de diepvries. Die heb ik voor dit recept gebruikt en ik was er zeer tevreden over.
Je kunt verse truffels op het internet kopen bij
www.truffel.nl.
In Amsterdam zit op de Utrechtsestraat een slager (jawel), Yolanda en Fred de Leeuw, die verse truffels verkoopt. Waarschijnlijk vind je ze ook wel op de Albert Cuyp markt.

Het uitbenen van een kip is een aardige hobby. Gebruik een heel scherp mes en veel geduld. Op youtube vind je een aantal filmpjes met demonstraties (zoek naar ‘debone chicken’, bijvoorbeeld http://www.youtube.com/watch?v=o59PXvQ3jV0 ). Het toevoegen van de wortel en asperge in het gehakt was voornamelijk bedoeld omdat je dan zulke mooie plakken krijgt. Je kunt ook andere groenten gebruiken of het helemaal weglaten.

Als je de truffel weglaat heb je ook een heel erg lekker en bijzonder recept waarmee je veel indruk maakt op je gasten!