Hoofdgerecht

4 personen

Pekingeend


Ingrediënten

 

Pekingeend

1 eend van 1,5 – 2 kg, vers of uit de diepvries

 

Honing-stroop mengsel

1 citroen

1¼ l water

3 el honing

3 el donkere sojasaus

1½ dl Shaoxing-rijstwijn

 

Om erbij te serveren

Chinese pannenkoekjes (zie recept)

6 el hoisinsaus en/of zoete bonensaus

5 lente-uitjes

 

Laat de eend zo nodig volledig ontdooien.

Spoel de eend goed af en dep haar volledig droog met keukenpapier. Steek een vleeshaak door de nek.

Snijd de citroen in plakjes van ½ cm, met schil en al. Doe de plakjes met de rest van de honingstroopingrediënten in een grote pan en breng aan de kook.

Zet het vuur laag en laat 20 minuten sudderen. Giet dit mengsel met een grote pollepel een paar keer over de eend (als je hem baadt)), tot het vel volledig bedekt is. Hang de eend boven een schaal of braadslee en laat haar op een koele, goed geventileerde plek 4-5 uur drogen, zo mogelijk nog langer. Zet eventueel een draaiende ventilator voor de eend. Als de eend droog is moet het vel aanvoelen als perkament.

Verwarm de oven voor op 240 oC. Leg de eend op een rooster boven een braadslee, met de borst naar boven. Giet 1½ dl water in de braadslee (dit voorkomt dat het vet gaat spatten). Zet de eend in de oven en laat 15 minuten braden. Zet de oven op 180 oC en laat nog 1 uur en 10 minuten braden.

Neem de eend uit de oven en laat haar minstens 10 minuten staan voordat je haar aansnijdt.

Snijd het vlees en het vel met een scherp (hak)mes in stukken en leg deze op een warme schaal.

Snijd de lente-uitjes in stukken van ca. 5 cm en snijd deze in dunne reepjes.

Serveer met Chinese pannenkoekjes, lente-ui en een kom hoisinsaus en/of zoete bonensaus.

 

Recept: Ken Hom, ‘De complete Chinese keuken’

 

Commentaar van Joost:

Leuk om te maken en de moeite waard!
Je vindt alle ‘ongewone’ ingrediënten bij de toko.