Hoofdgerecht
4 personen

Paella


Ingrediënten

400 g paella rijst
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
¾ rode paprika, in blokjes
¾ groene paprika, in blokjes
2 vleestomaten, zonder schil, in blokjes
200 g erwten
2 citroenen
1 bosje bladpeterselie
2 tl gerookt paprikapoeder
2 á 3 zakjes saffraan
½ tl kerriepoeder
1 liter bouillon, half kippen- en half visbouillon
3 kippendijen
200 g kabeljauw, in blokjes
1 octopus tentakel
200 g gamba’s
1 kg mosselen
 
Breng een grote pan water aan de kook. Dompel de octopus onder in het kokende water en dompel hem daarna in een bak ijswater. Herhaal dit 2 tot 3 keer. Hiermee zorg je dat de octopus niet taai wordt.
Kook de octopus zachtjes in water met 2 laurierblaadjes, enkele zwarte peperkorrels en wat zout gedurende ca 30 minuten of tot hij gaar is. Snijd de gekookte octopus in stukken.
Snijd de kippendijen in stukjes en marineer die met olijfolie, knoflook, peper en kerriepoeder.
Breng de bouillon aan de kook, voeg de saffraan toe en houd warm op een laag vuur.
Zet een paella pan met een doorsnede van 36 cm (of een even grote koekenpan) op het vuur en verhit 3 el olijfolie. Bak daarin de kippendijen rondom goudgeel bruin op en hoog vuur. Voeg de uien, de knoflook de gerookte paprika en de kerrie toe en bak dit op een matig vuur gedurende ca. 5 minuten. Voeg de tomaatblokjes toe en bak het geheel nog 1 minuut. Voeg de octopus toe.
Strooi de rijst over de inhoud en schep voorzichtig om. Laat de rijskorrels gedurende ca. 4 minuten bakken op hoog vuur, maar let op dat het niet aanbrandt.
Schenk de hete bouillon in de pan en breng aan de kook. Strooi de erwten in de pan .Voeg de gamba’s en de kabeljauw toe en druk ze in de vloeistof. Voeg eventueel peper en zout toe. Zet het vuur zachter en laat de paella 13 minuten rustig koken. Steek dan de mosselen verticaal in de paella. Dek de pan goed af met aluminium folie (of gebruik een passende deksel) en laat nog ca. 13 minuten op een laag vuur koken tot al het vocht is opgenomen. Controleer dan of de garnalen en de vis gaar zijn en of de mosselen open gegaan zijn. Verleng zo nodig de kooktijd.
Pers een citroen uit en giet het sap over de paella. Snijd de andere citroen in partjes en versier hiermee de paella. Bestrooi tenslotte de paella met gehakte peterselie.
 
Recept: eigen recept op basis van een aantal recepten op internet.

Commentaar van Joost:
Lekkere paella! De octopus kwam ik toevallig tegen in de viswinkel. Het ziet er misschien niet heel smakelijk uit als je het koopt, maar het is verrukkelijk!
Als ik het nog eens maak ga ik de mosselen eerst koken en de garnalen eerst kort bakken, want ze waren nog niet gaar toen ik de paella wilde opdienen. Je kunt het mosselnat zeven en toevoegen aan de bouillon.