Hoofdgerecht
4 personen

Ossobucco met saffraanrisotto en gremolata


Ingrediënten
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel boter
1 grote ui
1 grote wortel in kleine blokjes
1 stengel bleekselderij in blokjes
2 laurierblaadjes
4 dikke kalfsschenkels
Bloem
250 ml witte wijn
60 ml vers geperst citroensap
1 lange dunne reep van de citroenschil
500 ml kalfsbouillon
Tijm en nootmuskaat
 
Verhit de helft van de olie en boter in een grote brede braadpan en voeg de ui, wortel, bleekselderij en laurier toe. Bak alles 15 minuten onder regelmatig roeren lichtbruin. Schep uit de pan op een bord. Wentel de kalfsschenkels door wat bloem met wat een zout en peper. Doe de rest van de olie en boter in de pan. Bak de kalfsschenkels aan beide kanten bruin. Leg de schenkels apart op een bord.
 
Doe de wijn, het citroensap, de schil, de bouillon en de nootmuskaat in de pan en schraap de baksels los. Leg de kalfsschenkels terug in de pan, schep de groente erbij en schep goed om. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat afgedekt zeker 1,5 uur sudderen. Verwijder dan de deksel en laat nog 45 minuten stoven. Stop als het vlees heel zacht is en nog net niet van het bot valt. Haal de schenkels uit de pan en zorg dat ze afgedekt op temperatuur blijven. Gooi de lange citroen schil weg. Laat de saus in 15 minuten indikken op middelhoog vuur. Leg het vlees terug in de saus, wentel het en laat even intrekken.  
 
Saffraan risotto
Ingrediënten

1 envelopje saffraandraadjes
125 ml witte wijn
1 ¼ liter kipbouillon
125 gram boter
1 grote ui
350 gram risotto
50 gram fijn geraspte parmezaanse kaas
 
Week de saffraan in de wijn. Schenk de bouillon in een pan met 300 ml water. En breng aan de kook. Bak de gensipperde ui 5 minuten in een pan, voeg de rijst toe en bak op hoog vuur 2 minuten mee. Blus met de wijn met saffraan. Zet het vuur laag en voeg een lepel bouillon toe. Blijf toevoegen en de rijst langzaam garen. Neem de pan van het vuur, roer en een eetlepel boter en de kaas door. Breng op smaak met zout en peper.
 
Gremolata
Ingrediënten

2 teentjes knoflook
2 theelepels citroenrasp
2 flinke handen vol peterselie
 
Meng alle 3 de gehakte ingrediënten goed door elkaar.
 
Schep de risotto op een bord, leg er een kalfsschenkel naast met de saus en bestrooi met de  gremolata. Serveer direct!