Hoofdgerecht
4 personen
Ossobucco met saffraanrisotto en gremolata
Ingrediënten
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel boter
1 grote ui
1 grote wortel in kleine blokjes
1 stengel bleekselderij in blokjes
2 laurierblaadjes
4 dikke kalfsschenkels
Bloem
250 ml witte wijn
60 ml vers geperst citroensap
1 lange dunne reep van de
citroenschil
500 ml kalfsbouillon
Tijm en nootmuskaat
Verhit de helft van
de olie en boter in een grote brede braadpan en voeg de ui, wortel,
bleekselderij en laurier toe. Bak alles 15 minuten onder regelmatig roeren
lichtbruin. Schep uit de pan op een bord. Wentel de kalfsschenkels door wat
bloem met wat een zout en peper. Doe de rest van de olie en boter in de pan. Bak
de kalfsschenkels aan beide kanten bruin. Leg de schenkels apart op een bord.
Doe de wijn, het citroensap,
de schil, de bouillon en de nootmuskaat in de pan en schraap de baksels los. Leg
de kalfsschenkels terug in de pan, schep de groente erbij en schep goed om.
Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat afgedekt zeker 1,5 uur
sudderen. Verwijder dan de deksel en laat nog 45 minuten stoven. Stop als het
vlees heel zacht is en nog net niet van het bot valt. Haal de schenkels uit de
pan en zorg dat ze afgedekt op temperatuur blijven. Gooi de lange citroen schil
weg. Laat de saus in 15 minuten indikken op middelhoog vuur. Leg het vlees terug
in de saus, wentel het en laat even intrekken.
Saffraan risotto
Ingrediënten
1 envelopje
saffraandraadjes
125 ml witte wijn
1 ¼ liter kipbouillon
125 gram boter
1 grote ui
350 gram risotto
50 gram fijn geraspte parmezaanse
kaas
Week de saffraan in de wijn. Schenk de bouillon in een
pan met 300 ml water. En breng aan de kook. Bak de gensipperde ui 5 minuten in
een pan, voeg de rijst toe en bak op hoog vuur 2 minuten mee. Blus met de wijn
met saffraan. Zet het vuur laag en voeg een lepel bouillon toe. Blijf toevoegen
en de rijst langzaam garen. Neem de pan van het vuur, roer en een eetlepel boter
en de kaas door. Breng op smaak met zout en peper.
Gremolata
Ingrediënten
2 teentjes knoflook
2 theelepels citroenrasp
2 flinke handen vol peterselie
Meng alle 3 de
gehakte ingrediënten goed door elkaar.
Schep de risotto op een bord, leg er een kalfsschenkel
naast met de saus en bestrooi met de gremolata. Serveer direct!