Hoofdgerecht
4 personen

Op lage temperatuur gegaarde Veluwse maiseend met honing-wijnsaus


Ingrediėnten:

1 eendenborst p.p. (of een halve bij een uitgebreid diner)

Rode (groen kan ook) pesto

5 dl Ambrosia honingwijn

5 dl bouillon (wildfond)

5 takjes tijm

100 g koude roomboter

paddenstoelen mix (eigen inbreng)

Pastinaakpuree met tijm (AH)

500 g pastinaak

250 kruimige aardappel

room culinair

eetlepel Italiaanse kruiden

eetlepel mierikswortel.

 

Bereiding

Schil en snijd pastinaak en aardappel in stukken en kook gaar. Pureer en voeg kruiden toe.

Doe de wijn met de bouillon en de tijm in een pan en kook het geheel tot tweederde in.

Snijd de vetlaag van de eend met de punt van het mes schuin in. Verwijder waar kan het overbodige vet. Probeer niet in het vlees te snijden.

Marineer de filets in pesto en bestrooi ruim met verse peper.

Verhit een droge koekenpan en leg de eenden filets er op de vetkant in. De eend wordt in zijn eigen vet gebakken. Bak ze kort aan elke kant, zodat ze een bruin korstje hebben. Bestrooi ze met zout en blus ze af met wat bouillon. Houd ze warm in de warmhoudpan. Die had ik niet dus ik heb een braadpan afgesloten met alu-folie en in de stoomoven gezet op 65°C voor 35 minuten. Als je het langer wil laten staan draai dan de temperatuur op 50°C. In het vet heb ik paddenstoelen gebakken.

Monteer de saus met koude blokjes roomboter tot de gewenste smaak en dikte. Voeg zo nodig peper en zout aan de saus toe. Snijdt de eend schuin in plakken.

Leg wat pastinaakpuree op de borden en leg de eend erbij met de saus. Garneer met rucolasla en geef er groene groenten naar wens bij. Ik heb groene asperges gebruikt. Lekker met Vacqueras 2014.

 

Bron: www.stercateringkookworkshops.nl