Hoofdgerecht
4 personen

Misokip met walnoten en druiven


 Ingrediënten
8 -12 kippendijen zonder bot
80 gr witte miso
40 g verse gember, fijn geraspt
4 el mirin
6 el appelazijn
12 kleine sjalotjes
1 el zonnebloemolie
200 ml witte wijn
6 el water
Zeezout en versgemalen (witte) peper
125 g gepelde walnoten, gebroken
80 g ongezouten boter
1½ el esdoornsiroop (maple syrup)
250 g kleine pitloze rode druiven1 el gehakte dragon
 
Roer de miso, gember, mirin en 4 el van de appelazijn door elkaar. Doe de kippendijen in een kom en schenk er het miso mengsel over. Roer goed door en dek de kom af met keukenfolie. Zet de kom minstens drie uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.
Doe de schoongemaakte sjalotjes in een kleine sauspan en doe er zoveel water bij dat ze net onder staan. Laat ze vijf minuten koken. Giet ze af en snijd ze in de lengte doormidden.
Zet de grill op de hoogste stand en zorg dat hij goed heet is.
Leg de kippendijen op een bakplaat met het vel naar boven, samen met de marinade. Zet het geheel 10 minuten onder de hete grill.
Zet dan onmiddellijk een koekenpan, die groot genoeg moet zijn voor alle kippendijen, op het vuur en verhit de zonnebloemolie. Voeg de sjalotjes toe en bak ze op middelmatig vuur gedurende 4 minuten of tot ze bruin zijn. Voeg dan de rest van de appelazijn toe en kook het geheel enigszins in op hoog vuur gedurende enkele seconden. Voeg dan de wijn, water, ½ tl zout en peper toe en kook het geheel gedurende 6 minuten.
Haal de kippendijen onder de grill vandaan en doe ze in de koekenpan, samen met alle marinade. Roer voorzichtig door en kook het geheel 3-4 minuten of tot de kip net gaar is.
Haal de kip uit de pan en houd hem warm. Voeg de walnoten, de boter, de esdoornsiroop en de druiven in de pan en kook het geheel gedurende 2-3 minuten in.
Serveer de kip met de saus erover gelepeld en strooi er de gehakte dragon over.

Recept: Ytam Ottolenghi

Commentaar Joost
Dit was uitzonderlijk lekker.

Miso en mirin haal je bij de toko.
Je hebt witte en rode miso. Mijn witte miso is ook rood. Kijk dus goed op de verpakking wat je koopt. Rode miso is sterker van smaak!