Hoofdgerecht
4 personen

Langzaam gegaarde lamsschenkel met Janssens verleiding


Ingrediënten:

Lam:

4 lamsschenkels (250-300 gram per stuk)

1 eetlepel boter

olie

1 gesnipperde ui

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 ansjovisfilets

2 theelepel zwarte pepers

40 ml cognac

40 ml witte wijnazijn

400 ml runderbouillon

2 eetlepels schenkstroop

1 laurierblaadje

Janssen verleiding

3 grote aardappels

2 eetlepels boter

2 kleine uien in ringen

6 ansjovisfilets

tijm

witte peper

150 ml slagroom

75 ml melk

20 gram broodkruim

Verhit de boter en olie in de pan. Bestrooi de schenkels met zout en peper en bak ze bruin. leg de schenkels even apart. bak de uien in 10 minuten dezelfde pan. voeg de knoflook, ansjovis, en peperkorrels toe en bak nog een minuut mee. blus af met de cognac en azijn. schraap het mengsel los en voeg de bouillon, laurier, stroop en 300 ml water toe. Leg de schenkels terug n de pan. Doe de deksel erop en laat minimaal 2 uur sudderen.

Maak nu de janssens verleiding (puree). schil de aardappels en snijd in plakjes en vervolgens in lucifer reepjes. Smelt de boter in de pan en bak de uien 10 minuten tot ze zacht zijn maar laat ze niet te bruin worden. meng de ansjovis, tijm en witte peper door de uien. zet het vuur uit. Meng de aardappels en het uienmengsel goed door elkaar. Doe het in een ingevette schaal. Meng de slagroom en melk in een pan en verwarm op matig vuur. Schenk over het aardappel mengsel. Druk aan zodat de bovenkant mooi vlak is. Strooi er broodkruim op en zet de schaal een uur in de oven op 200 graden.

Haal de schenkels uit de pan, dek ze af om ze op temperatuur te houden. Draai het vuur hoog en kook het vocht nog ruim een half uur flink in. Serveer de schenkels met de janssens verleiding en wat groente.

Bron: Sneeuwvlokken en haardvuur van Jane Lawson