Hoofdgerecht
4 personen

Lamschouder Vindaloo


Ingrediënten

1,3 kg lamsschouder zonder been, in stukken van ca. 4 cm gesneden
100 ml rode wijnazijn
2 el zonnebloemolie
2 tl zoutvlokken
500 g aardappelen, geschild en in stukjes van ca. 2,5 cm
Voor de saus
125 ml zonnebloemolie
4 uien, 3 in dunne ringen en 1 fijngehakt
6 tenen knoflook, grof gehakt
3 rode pepers (met zaadjes), grof gehakt
25 g verse gember, fijn gehakt
1 el mosterdpoeder
1 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1 el paprikapoeder
2 tl kurkuma
2 tl cayenne peper
1 tl kaneel
2 tl zoutvlokken
2 laurierblaadjes
 
Snijd grote harde stukken vet van het vlees en gooi ze weg. Snijd het vlees in stukken van ca. 4 cm. Meng de azijn, olie en zout in een kom en roer tot alles goed vermengd is. Voeg het lamsvlees toe en roer goed om tot al het vlees bedekt is met de marinade. Dek de kom af en laat twee uur in de koelkast marineren.
Verhit de oven voor op 180 graden Celsius.
Verhit voor de saus 3 el zonnebloemolie in een grote koekenpan met dikke bodem en bak de uienringen voorzichtig op matige hitte gedurende 15 minuten tot ze zacht en licht gebruind zijn. Af en toe roeren.
Doe intussen de gehakte ui, knoflook, pepers, gember, mosterdpoeder, komijn, koriander, paprikapoeder, kurkuma, cayennepeper en kaneel in een foodprocessor en maak er een puree van. Gebruik zo nodig wat olie.
Roer de puree door de gebakken uienringen. Voeg twee eetlepels olie toe en verhit alles gedurende vijf minuten of tot de saus is ingedikt en begint te kleuren. Schep de saus in een grote braadpan.
Laat het lamsvlees uitlekken in een vergiet en vang de marinade op. Zet de koekenpan weer op het vuur en verhit de overgebleven olie. Bak het vlees in vier of vijf gedeeltes in de koekenpan, keer het af en toe tot het licht gebruind is. Voeg als dat nodig is wat extra olie toe. Doe het gebakken vlees in de braadpan bij de saus.
Giet de overgebleven marinade en ca. 500 ml water in de pan. Voeg het zout en de laurierblaadjes toe en verhit tot het vlees zachtjes suddert. Dek het vlees dan af met een stuk vetvrij bakpapier en doe de deksel op de pan. Zet de pan gedurende 45 minuten in de voorverhitte oven.
Haak de pan uit de oven en roer de aardappelstukken door het vlees. Dek weer af met het bakpapier en de deksel en zet de pan nog een uur in de oven.
 
Zet een schaaltje yoghurt op tafel en serveer het vlees met rijst of warm naan brood.
 
Recept: The Hairy Bikers (BBC)


Commentaar van Joost:
Erg lekker! Wel behoorlijk pittig, vandaar de verkoelende yoghurt.
Dit recept is voldoende voor zes personen. Lamsschouder moet je waarschijnlijk bestellen.
Moeilijk een goede wijn hierbij te kiezen. Ik heb dezelfde Chablis geschonken als bij het voorgerecht en dat beviel goed.
Ik heb deze hete curry opgediend met naan brood.