Hoofdgerecht
4 personen
Lamschouder Vindaloo
Ingrediënten
1,3 kg lamsschouder
zonder been, in stukken van ca. 4 cm gesneden
100 ml rode
wijnazijn
2 el
zonnebloemolie
2 tl zoutvlokken
500 g
aardappelen, geschild en in stukjes van ca. 2,5 cm
Voor de saus
125 ml
zonnebloemolie
4 uien, 3 in
dunne ringen en 1 fijngehakt
6 tenen
knoflook, grof gehakt
3 rode pepers
(met zaadjes), grof gehakt
25 g verse
gember, fijn gehakt
1 el
mosterdpoeder
1 el gemalen
komijn
1 el gemalen
koriander
1 el
paprikapoeder
2 tl kurkuma
2 tl cayenne
peper
1 tl kaneel
2 tl zoutvlokken
2
laurierblaadjes
Snijd grote harde stukken vet van
het vlees en gooi ze weg. Snijd het vlees in stukken van ca.
4 cm. Meng de azijn, olie en zout in een kom en roer tot
alles goed vermengd is. Voeg het lamsvlees toe en roer goed
om tot al het vlees bedekt is met de marinade. Dek de kom af
en laat twee uur in de koelkast marineren.
Verhit de oven voor op 180 graden
Celsius.
Verhit voor de saus 3 el
zonnebloemolie in een grote koekenpan met dikke bodem en bak
de uienringen voorzichtig op matige hitte gedurende 15
minuten tot ze zacht en licht gebruind zijn. Af en toe
roeren.
Doe intussen de gehakte ui,
knoflook, pepers, gember, mosterdpoeder, komijn, koriander,
paprikapoeder, kurkuma, cayennepeper en kaneel in een
foodprocessor en maak er een puree van. Gebruik zo nodig wat
olie.
Roer de puree door de gebakken
uienringen. Voeg twee eetlepels olie toe en verhit alles
gedurende vijf minuten of tot de saus is ingedikt en begint
te kleuren. Schep de saus in een grote braadpan.
Laat het lamsvlees uitlekken in
een vergiet en vang de marinade op. Zet de koekenpan weer op
het vuur en verhit de overgebleven olie. Bak het vlees in
vier of vijf gedeeltes in de koekenpan, keer het af en toe
tot het licht gebruind is. Voeg als dat nodig is wat extra
olie toe. Doe het gebakken vlees in de braadpan bij de saus.
Giet de overgebleven marinade en
ca. 500 ml water in de pan. Voeg het zout en de
laurierblaadjes toe en verhit tot het vlees zachtjes
suddert. Dek het vlees dan af met een stuk vetvrij bakpapier
en doe de deksel op de pan. Zet de pan gedurende 45 minuten
in de voorverhitte oven.
Haak de pan uit de oven en roer
de aardappelstukken door het vlees. Dek weer af met het
bakpapier en de deksel en zet de pan nog een uur in de oven.
Zet een
schaaltje yoghurt op tafel en serveer het vlees met rijst of
warm naan brood.
Recept: The Hairy Bikers
(BBC)
Commentaar van Joost:
Erg lekker! Wel behoorlijk
pittig, vandaar de verkoelende yoghurt.
Dit recept is voldoende
voor zes personen. Lamsschouder moet je waarschijnlijk
bestellen.
Moeilijk een goede wijn
hierbij te kiezen. Ik heb dezelfde Chablis geschonken als
bij het voorgerecht en dat beviel goed.
Ik heb deze hete curry opgediend met naan brood.