Hoofdgerecht
4 personen

Lamsbout met vergeten groente, yoghurtsaus en couscous


Ingrediënten

een lamsbout van min. 1,2 kg, uitgebeend en opengeklapt in de lengte
2tl korianderbolletjes
2tl komijnzaad
3 tenen look
een hele bol look extra
een grote bos verse koriander
een grote bos verse munt
400g kikkererwten
een citroen
0,5l biologische griekse yoghurt
een tiental kleine raapjes
een bos regenboog wortelen
een flespompoen
2 rode uien
olijfolie om te bakken
 
de verse kruiden wassen en drogen en dan fijnsnijden Knoflook pellen. De kikkererwten in een vergiet afspoelen en uitlekken. In de blender de korianderbolletjes, de gepelde tenen look, de verse koriander, de munt en ongeveer de helft van de uitgelekte kikkererwten (de andere helft mag in de ijskast), samen met wat peper en zout mixen. Dan de yoghurt en het sap van een halve citroen erbij. Nog een keer mixen tot een sausachtige substantie. De helft ervan doen we in een potje en dat mag in de koelkast. Dit is de saus voor het vlees.
 
Kerf de lamsbout aan beide kanten een beetje in met een scherp mes.  Doe het in een zak (geschikt voor voedsel), samen met de andere helft van de yoghurtmarinade. De zak dichtbinden en een paar keer draaien zodat het vlees goed bedekt raakt met de marinade. Het lam mag dan 24uur marineren.
 
De volgende dag de oven voorverwarmen tot 200°C, hete lucht. Vlees op kamertemperatuur laten komen. Groenten klaarmaken: de raapjes  schoonmaken worden en de wortelen licht schrapen. De pompoen schillen en doormidden snijden.  Verwijder de pitten en we snijd in stukken. De uien pellen en in vieren verdelen. De tenen knoflook verwijderen uit de pol. Die hoeven niet gepeld te worden. Alle groenten mogen in een grote braadslede, samen met de rest van de kikkererwten. Bestrooien met komijn en peper en zout. Besprenkelen met olijfolie en vervolgens goed door elkaar schudden. De groenten zet je onder in de oven. Erboven het lamsvlees op een ovenrooster. Het vlees mag ongeveer een uur garen. Schep halverwege de gaartijd de groenten eens om.
Server het vlees op warme borden met de overheerlijke yoghurtsaus.