Hoofdgerecht
4 personen
Lamsbout met vergeten groente, yoghurtsaus en couscous
Ingrediënten
een
lamsbout van min. 1,2 kg, uitgebeend en opengeklapt in de lengte
2tl
korianderbolletjes
2tl komijnzaad
3 tenen look
een hele bol look
extra
een grote bos verse koriander
een grote bos verse
munt
400g kikkererwten
een citroen
0,5l biologische
griekse yoghurt
een tiental kleine
raapjes
een bos regenboog wortelen
een flespompoen
2 rode uien
olijfolie om te
bakken
de verse kruiden wassen en drogen en
dan fijnsnijden Knoflook pellen. De kikkererwten in een vergiet
afspoelen en uitlekken. In de blender de korianderbolletjes, de
gepelde tenen look, de verse koriander, de munt en ongeveer de
helft van de uitgelekte kikkererwten (de andere helft mag in de
ijskast), samen met wat peper en zout mixen. Dan de yoghurt en
het sap van een halve citroen erbij. Nog een keer mixen tot een
sausachtige substantie. De helft ervan doen we in een potje en
dat mag in de koelkast. Dit is de saus voor het vlees.
Kerf de
lamsbout aan beide kanten een beetje in met een scherp mes.
Doe het in een zak (geschikt voor voedsel), samen met de andere
helft van de yoghurtmarinade. De zak dichtbinden en een paar
keer draaien zodat het vlees goed bedekt raakt met de marinade.
Het lam mag dan 24uur marineren.
De volgende dag de oven voorverwarmen
tot 200°C, hete lucht. Vlees op kamertemperatuur laten komen.
Groenten klaarmaken: de raapjes schoonmaken worden en de
wortelen licht schrapen. De pompoen schillen en doormidden
snijden. Verwijder de pitten en we snijd in stukken. De
uien pellen en in vieren verdelen. De tenen knoflook verwijderen
uit de pol. Die hoeven niet gepeld te worden. Alle groenten
mogen in een grote braadslede, samen met de rest van de
kikkererwten. Bestrooien met komijn en peper en zout.
Besprenkelen met olijfolie en vervolgens goed door elkaar
schudden. De groenten zet je onder in de oven. Erboven het
lamsvlees op een ovenrooster. Het vlees mag ongeveer een uur
garen. Schep halverwege de gaartijd de groenten eens om.
Server het vlees op warme borden met
de overheerlijke yoghurtsaus.