Hoofdgerecht
4 personen

Lam uit de oven met geroosterde venkel


Ingrediënten
100 g semi zongedroogde tomaten op olie (pot a 320 ml), in reepjes
3 eetlepels balsamicoazijn
1 teen knoflook, fijngesneden
2 eetlepels vloeibare honing
1 theelepel verse tijm (zakje a 15 g)
5 eetlepels olie
2 schaaltjes lamsrack (a ca. 400 g), op kamertemperatuur
2 venkelknollen

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Pureer de tomaten met de azijn, de knoflook, de honing, de tijm, 2 eetlepels olie en peper naar smaak. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de lamsrack hierin op hoog vuur rondom bruin. Doe het vlees met bakvocht over in een ovenschaal of bakblik en zet dit 15 minuten in de oven. Verwarm de tomatenjam op laag vuur. Bestrijk intussen de plakken venkel met de rest van de olie. Verhit een grillpan en gril de venkel 1-2 minuten aan beide kanten en bestrooi met zout en peper. Neem het vlees uit de oven en laat nog 2-3 minuten bedekt met aluminiumfolie staan alvorens het in plakken te snijden. Verdeel de venkel over 4 borden, leg het lamsvlees ernaast en bestrooi het met zout en peper naar smaak. Serveer met de tomatenjam.

Tip: Bij het lamsvlees uit dit menu maakt u een spannende tomatenjam. De zoete smaak van de jam smaakt heerlijk bij de malse, sappige lamsrack, het ribstuk van de lam. Door de lamsrack eerst in zijn geheel te bakken en dan pas in koteletjes te snijden, blijft het vlees van binnen mooi rosé en zacht.

Bron: Allerhande nummer 3, 2008