Hoofdgerecht
4 personen

Koningsharing met tonijn op de grill


Oorspronkelijk gerecht gaat uit van sardientjes

 

Ingrediënten
Gemengde sla

8 koningsharingen (eigenlijk zijn 4 genoeg hebben we achteraf gemerkt)

200 g feta

200 g couscous

4 dl visbouillon

2 middelgrote courgettes

120 g artisjokharten (uitgelekt, op olie)

80 g kleine zwarte olijven (ontpit, op olie)

1⁄4 bussel basilicum, 1⁄4 bussel platte peterselie, enkele takjes munt

scheutje olijfolie

4 kleine tonijnbiefstukjes

peper /  zout

 

bereiding

Verhit je grillpan op een stevig vuur. Laat de pan gerust 10 minuten voorverwarmen.

Strooi de couscous van kamut in een pot en schenk er de hete bouillon over. Laat de korrels wellen. Geen kamutcouscous gevonden? Gebruik dan gerust de klassieke couscous.

 

Spoel de courgetten schoon en snij elk exemplaar overlangs in twee. Snij ook de bolle zijde een beetje bij, zodat elke halve courgette stabiel op je werkvlak (en later het bord) kan staan.

Druppel een scheutje olijfolie over elke halve groente en wrijf de vetstof open.

Gril de vlakke zijde van de courgetten op de bloedhete pan. Na een paar minuten schep je de groente eruit. Lepel de zachte kern van de courgettes uit elke halve groente. Hak het vruchtvlees fijn en roer het door de couscous. 

Schep de opgelegde artisjokharten uit de pot en zet er even het mes in.

Schep de kleine olijven bij de kamut en voeg ook de gehakte artisjokharten toe.

De olie van de olijven en de artisjokharten maken de kamut smeuïg. Voeg enkel indien nodig wat extra olijfolie toe.

Snij de plakken feta in kleine dobbelstenen. Roer ze door de kamutcouscous en proef. Kruid de mengeling met peper van de molen en wat zout.

Verwarm de oven voor tot 200°C.

Verzamel de verse kruiden en spoel ze schoon. Hak de blaadjes platte peterselie, basilicum en munt zeer fijn en roer de snippers door de couscous.

Schep de kruidige kamutcouscous in de (deels) uitgeholde halve courgetten. Stapel de vulling gerust wat hoger en druk ze aan.

Leg de gevulde courgettes op een ovenschaal en druppel er een scheutje olijfolie over. Schuif ze in de hete oven van 200°C gedurende 15 tot 30 minuten. Afhankelijk van de grootte van de stukken groente.

Zet de koningsharing de laatste 10 minuten ook in de oven

Verhit de grillpan opnieuw en laat ze minutenlang voorverwarmen op een stevig vuur.

Leg de tonijn in een schaal, druppel er wat olijfolie over en wrijf de visjes even in met de vetstof. Strooi er wat peper en (grof) zout over.

Leg de tonijn op de hete grill, draai ze een minuut later al om en laat ze kort verder garen. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de vis.

Leg ieders bord een warme gevulde courgette met couscous en feta. Schik er de tonijn en de koningsharing bovenop en werk elk bord af met een likje fijne olijfolie.

Bron: www.een.be