Hoofdgerecht
4 personen

Kippendij met mosselen, room en sherry


Ingrediënten:
1 kg mosselen
200 ml sherry (fino)
Olijfolie
1 zoete ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, gehakt
150 ml slagroom
10 g. platte peterselie
sap van een kwart citroen
400 g. kippendijfilet
peper en zout
patentbloem
 
Bereiding
Spoel de mosselen en doe ze met de sherry in een (mossel-) pan. Doe het deksel erop en breng aan de kook. De mosselen zijn goed zodra alle schelpen openstaan, dat duurt een minuut of 5. Giet ze af, bewaar en zeef het vocht. Haal de mosselen uit hun schelp.
Giet een sliert olijfolie in een (saus-)pan, en fruit er de knoflook en de ui in, een minuut of 3. Giet 200 ml van het mosselvocht erbij, met de room. Breng aan de kook en laat vervolgens zachtjes pruttelen. Kook het vocht met ongeveer een derde in. Schenk daarna in een mengbeker, doe de peterselie erbij, en pureer zorgvuldig met de staafmixer. Schenk de saus terug in de pan, breng op smaak met het citroensap, en warm kort door. Laat 1 minuut voor het opdienen de mosselen nog even opwarmen in de saus.
Snijd de kipdijfilet in niet te kleine stukken en kruid ze met zout en peper. Haal ze licht door de bloem en bak ze aan alle kanten goudbruin in olijfolie. De eerste minuten op hoog vuur, daarna wat lager, in totaal zo'n 15 minuten.
Schep wat mosselen met roomsaus in een diep bord en leg de stukken kip erbovenop. Eet met aardappelpuree.
 
Bron: Marcus Huibers, De Volkskeuken