Hoofdgerecht
6-8 personen

Jonge zomergroenten met een citroenvinaigrette


Het gerecht:

1,8 kilo tuinbonen in de schil

750 g verse doperwten in de schil

225 g zeer kleine verse worteltjes

10 lente-uitjes met een bolle onderkant

 

Vinaigrette:

3 eetlepels citroensap

Geraspte schil van 1 citroen

2 eetlepels witte wijnazijn

8 eetlepels olijfolie extra vergine

2 theelepels mosterdpoeder of mosterd

 

Kruiden:

1 eetlepel verse gehakte munt en bieslook

 

Dop de tuinbonen en de doperwten.
Doe de gedopte tuinbonen in een pan en overgiet ze met kokend water. Laat ze in het water afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Maak dan met een mesje of je nagels een klein sneetje in de schil en slip ze uit hun jasje, zodat je steds twee heldergroene helften overhoudt.
Doe de worteltjes in een stoompan en stoom ze 4 minuten. Voeg dan de bolle onderkanten van de lente-uitjes en de doperwten toe en stoom nog 3 a 4 minuten.
Maak intussen de vinaigrette door alle ingrediënten samen te kloppen of te schudden in een potje.
Gooi het water uit de onderkant van de stoompan en doe hierin de dubbelgedopte tuinbonen en de rest van de groenten, voeg de vinaigrette toe en verhit alles onder doorroeren op een matige hitte.

Doe de groenten in een schaal en bestrooi ze met de verse kruiden.

Uit: Zomerkookboek; Deliah Smith