Hoofdgerecht
6-8 personen
Jonge zomergroenten met een citroenvinaigrette
Het gerecht:
1,8 kilo tuinbonen in de schil
750 g verse doperwten in de schil
225 g zeer kleine verse worteltjes
10 lente-uitjes met een bolle onderkant
Vinaigrette:
3 eetlepels citroensap
Geraspte schil van 1 citroen
2 eetlepels witte wijnazijn
8 eetlepels olijfolie extra vergine
2 theelepels mosterdpoeder of mosterd
Kruiden:
1 eetlepel verse gehakte munt en bieslook
Dop de tuinbonen en de
doperwten.
Doe de gedopte tuinbonen in een pan en overgiet ze met kokend water. Laat ze in
het water afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Maak dan met een mesje of je nagels
een klein sneetje in de schil en slip ze uit hun jasje, zodat je steds twee
heldergroene helften overhoudt.
Doe de worteltjes in een stoompan en stoom ze 4 minuten. Voeg dan de bolle
onderkanten van de lente-uitjes en de doperwten toe en stoom nog 3 a 4 minuten.
Maak intussen de vinaigrette door alle ingrediënten samen te kloppen of te
schudden in een potje.
Gooi het water uit de onderkant van de stoompan en doe hierin de dubbelgedopte
tuinbonen en de rest van de groenten, voeg de vinaigrette toe en verhit alles
onder doorroeren op een matige hitte.
Doe de groenten in een schaal en bestrooi ze met de verse kruiden.
Uit: Zomerkookboek; Deliah Smith