Hoofdgerecht
4 personen
Ingrediënten:
Voor het kruidenmengsel
1 ui, fijngehakt
1 lente-ui, fijngehakt
½ madame jeanet peper, zonder zaadjes, zeer fijn
gehakt
2,5 cm
gember, geraspt
1
tl kaneel
1 tl
allspice (piment)
1 tl zout
1 tl zwarte gemalen peper
3 el ‘all purpose seasoning’
1 tl nootmuskaat
2 teentjes knoflook, gehakt’
2 el gedroogde tijmblaadjes
2 limoenen, alleen het sap
Voor de kip
1 hele kip, gevlinderd
Scheut olijfolie
Voor de rijst en erwten cakes
50 g boter
4 lente-uitjes, fijngehakt
1 teentje knoflook, schoongemaakt maar heel
gelaten
¼ madame
jeanet peper zonder zaadjes, zeer fijn gehakt
2 takjes verse tijm
250 g risotto rijst
600 ml kippenbouillon
200 g verse doperwten
50 Parmezaanse kaas, vers geraspt
2 el olijfolie
Voor de sla
2 eierdooiers
1 tl Dijon mosterd
2 el witte wijnazijn
300 ml zonnebloemolie
1 knolselderij, geschild en fijn geschaafd
2 grote wortelen, geschild en fijn geschaafd
1 citroen, alleen het sap
2 el vers gehakte bieslook
Doe
alle ingrediënten voor het kruidenmengsel in een blender en maal ze tot een ruwe
pasta. Wrijf de kip in met het mengsel laat minstens een uur marineren. Druppel
wat olie over de kip en grill hem met de huid naar beneden in een hete grillpan,
en rooster hem met de huid-kant naar beneden ca. vijf minuten in een hete
grillpan, op de barbecue of onder de ovengrill (dan natuurlijk met de huid naar
boven).
Leg de kip met
de huid naar boven in de oven (voorverwarmd op 200 oC) gedurende 40 – 45
minuten, of tot hij door en door gaar is.
Verhit voor de rijst en erwten cakes een grote pan met
dikke bodem. Voeg de boter toe en de ui en bak gedurende enkele minuten. Voeg
dan de knoflook, de peper en de tijm toe een bak nog een minuut. Het mengsel
moet wel glazig worden, maar niet bruin!
Voeg de rijst toe en verhit die al roerend tot hij
glanst van de boter. Voeg dan geleidelijk, telkens een beetje tegelijk, de
bouillon toe. Blijf roeren en wacht met de volgende schep bouillon tot de vorige
schep is opgenomen door de rijst. Ga hiermee door tot alle bouillon is
opgenomen. Als de rijst nog niet gaar genoeg is gebruik dan liever water om de
risotto niet te zout te maken. Voeg tenslotte de erwten en de Parmezaanse kaas
toe.
Laat de risotto
afkoelen in de koelkast.
Verhit in een grote koekenpan de olie en vorm met de
hand telkens een eetlepel van de risotto tot afgeplatte balletjes. Bak deze
enkele minuten voor iedere kant in de hete olie.
Doe de eierdooiers in een kleine foodprocessor en voeg
de mosterd en de azijn toe. Laat de motor draaien en voeg in een dun straaltje
de olie toe om mayonaise te maken.
Doe de knolselderij en de wortel in een slakom voeg de
mayonaise en het citroensap toe. Garneer met de bieslook.
Recept: James Martin ( Saturday Kitchen,
www.bbc.co.uk/food)
Commentaar van Joost:
Een lekker Caribisch gerecht. Wees
voorzichtig met de extreem hete madame jeanet pepers! In het originele engelse
recept werd ‘Scotch bonnet chilli’ gebruikt. De foto daarvan lijkt op madame
jeanet, vandaar.
Het vlinderen van een kip is niet moeilijk en is
ideaal als je een hele kip op de barbecue wilt klaarmaken. Het gaat als volgt:
Leg de kip met de borstkant naar beneden op een grote snijplank. Gebruik, als je
die hebt, een wildschaar om de kip door te knippen aan beide zijden van de
wervels. Op deze manier verwijder je de hele ruggengraat. (Het gaat ook met een
stevige keukenschaar en een koksmes).
Spreidt de kip dan open en druk hem stevig
plat. Je hoort als je het goed doet botjes breken. In onderstaand filmpje zie je
hoe je dit ook kunt bereiken zonder geweld.
In het engels heet dit een ‘spatchcocked
chicken’.Op youtube vind je filmpjes die laten zien hoe dit gaat, b.v.
http://www.youtube.com/watch?v=Ppa1bxB89vg
of, iets uitgebreider,
http://www.youtube.com/watch?v=GGKLtbiUflk
.
All
purpose seasoning kun je kopen. Je kunt het ook zelf maken met gedroogde
kruiden:
1tl gedroogde basilicum, 1 tl gemalen foelie, 1 tl marjoraan, 1 tl gemalen
kruidnagel, 1 tl tijm, 1 tl gemalen nootmuskaat, 1 tl oregano, 1 tl zwarte
peper, 1 tl gedroogde peterselie, ½ tl cayenne peper, 1 tl bonenkruid.