Hoofdgerecht
4 personen
Ingrediënten:
25 g zeezout
2 tenen knoflook, gepeld en in
stukjes
3 limoenblaadjes (te koop bij de toko),
gekneusd
3 speklappen
50 ml ketjap medja
halve theel. korianderpoeder
halve theel. komijnpoeder
2 stronkje paksoi, gewassen
zonnebloemolie
Bereiding
Maak een marinade van een halve liter water, het zout,
de knoflook en twee van de drie limoenblaadjes. Doe het vlees hierin en zet
ongeveer een halve dag afgedekt in de koelkast. Haal het vlees uit de marinade,
spoel af onder de koude kraan en bak zonder afdrogen of extra vet op matig vuur
in de koekenpan langzaam krokant. Keer af en toe om en heb geduld. Laat
uitlekken op keukenpapier. Verhit de ketjap met het laatste limoenblaadje, het
korianderpoeder en het komijnpoeder en twee eetlepels water in een
steelpannetje, roer alles door elkaar en laat even pruttelen.
Snijd de onderkant van de
paksoi af en roerbak de bladeren een paar minuten op hoog vuur, in een scheut
zonnebloemolie met wat zout en peper. Haal even door de ketjapsaus en leg dan op
een schaal. Giet de overgebleven saus erover en leg het knapperige spek
erbovenop. Eet met witte rijst.
Bron: De Volkskeuken :
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zondagmiddagmedicijn-indische-speklap-met-ketjapsaus~bb6fafae/