Hoofdgerecht
4 personen

Ierse sukadelapjes met truffelsaus


Ingrediënten:
4 (Ierse) sukadelapjes à 175 gram
2 eetlepels bakboter
2 sjalotjes, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
100 ml rode wijn
400 ml kalfsfond
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
1 eetlepel truffeltapenade
1 eetlepel roomboter, in klontjes
versgemalen peper en zout
600 g aardappelen
bieslook
 
Bereidingswijze:
Bestrooi de Ierse sukadelapjes met peper en zout. Bak ze in bakboter aan beide kanten bruin.
Haal ze uit de pan en bak in dezelfde pan de sjalot en knoflook. Blus af met de rode wijn en voeg kalfsfond, tijm en rozemarijn toe. Breng het geheel aan de kook, leg de sukadelapjes erin, dek de pan af en laat dit 4 uur zachtjes garen.
In de tussentijd een luchtige aardappelpuree en gestoofde prei bereiden. Stoof de prei (fijngesneden en gewassen) in een beetje roomboter met een beetje water. Maak de aardappelpuree met bloemige aardappelen, gekookte melk (of een melkopschuimer) en een beetje boter. Roer er fijngesneden bieslook doorheen.
Haal de sukadelapjes uit het stoofvocht en houd ze warm.
200 ml van het stoofvocht door een fijne zeef gieten, de truffeltapenade toevoegen en de klontjes roomboter erdoor kloppen. Liefst iets opschuimen met de staafmixer.
Verdeel de prei in het midden van een bord, leg er een sukadelapje op en dek af met aardappelpuree. Zet dit even onder een hete grill tot de aardappelpuree iets begint te kleuren. Schep de saus er omheen.
 
Commentaar Rudi:
Al die borden kunnen niet tegelijkertijd onder de gril. Ik heb dus vier toefjes aardappelpuree vast onder de gril gezet zodat ze al een beetje konden kleuren en dat later toegevoegd aan de prei en het sucadelapje. Betrooi daarna met een beetje bieslook voor de kleur.
 
Bron: http://www.irishbeef.nl/sukadelapjes-met-truffelsaus/