Hoofdgerecht
4 personen
Hert met saus van rode wijn en
chocolade, romige kool met selderij en gratin dauphinoise
150 gr spekblokjes
4 grof gesnipperde grote sjalotten
Enkele takjes tijm
2 laurierblaadjes
1 tl zwarte peperkorrels (geplet)
Olijfolie
350 ml rode wijn
1 liter kippenbouillon
Zeezout en peper
4 hertenbiefstukken
1 theelepel frambozenazijn
20 gr pure chocolade, geraspt
Bak de spekblokjes en de sjalotten in een pan met de kruiden, peper in een scheut olijfolie in 8 minuten op lag vuur glazig. Voeg de rode wijn toe en kook 10 minuten in (tot ongeveer de helft) voeg de bouillon toe en kook nog eens 20 tot 25 minuten tot een licht stroperige massa. Zeef alles boven ene schone pan en breng op smaak.
Verwarm de oven voor op 220 graden, Verhit op hoog vuur een koekenpan met wat olijfolie. Strooi ruim zout en peper of het hert en bak 3-4 minuten aan elke kant. Wikkel ze in aluminiumfolie en zet de pan met het pakket 8 minuten in de oven (of in een bakblik). Keer het pakket halverwege een keer. Doe ondertussen de azijn bij de saus en verwarm zachtjes. Neem van het vuur en roer de geraspte chocolade erdoor tot die smelt en je een gladde saus hebt. Proef en breng op smaak.
Serveer op voorverwarmde borden en schenk de saus eromheen. Heerlijk met romige kool met selderij (alles roergebakken met wat spek en een scheut kookroom) en een klassieke Gratin Dauphinoise.
Bron: 100 % Ramsey