Hoofdgerecht
4 personen

Groenten curry


Ingrediënten:

1 kleine bloemkool

3 tenen knoflook

3 cm verse gember

2 verse groen pepers

2 grote rode uien

1 grote rode paprika

300 g basmati rijst

4 cm kaneelstok

4 groene kardemom peulen

1 kleine gedroogde rode peper

1 eetlepel kerrie pasta

1 bik (400 g) kikkererwten

1 bosje verse koriander

1/2 tl kurkuma

1 tl gemalen koriander

1 tl garam masala

1 blik (400 g) tomaten, gehakt

1 el tomatenpuree

1 el kokosnootmelk

1 klontje boter

 

Snijd de bloemkool in de lengte doormidden en verdeel in kleine roosjes. Snijd de steel in dunne plakjes. Blancheer de bloemkool 5 minuten in kokend water. Hak intussen de knoflook fijn, schil de gember en snijd deze tot lucifers. Hak de groene pepers fijn. Hak de uien fijn. Maak de paprika schoon en snijd hem in grote stukken.

Schep de bloemkool met een schuimspaan in een vergiet en laat hem uitlekken. Breng het water weer aan de kook. Voeg dan de rijst en het kaneelstokje toe. Kook de rijst volgens de voorschriften op het pak. Zet een wok op middelmatig vuur. Sla op de kardemonpeulen (met b.v. een deegroller) en haal de zaden uit de peulen. Gooi de peulen weg. Doe een plasje olie in de hete wok.

Maak de basis van de curry door de kardemonzaden in de wok te doen samen met de gedroogde peper, kerrie pasta, knoflook, gember en uien. Roerbak dit enkele minuten tot de uien zacht zijn. Laat intussen de kikkererwten uitlekken. Hak de koriander (stelen ook) . Voeg de korianderstelen toe aan het mengsel in de wok en bewaar de gehakte blaadjes.

Voeg de paprika toe, de krurkuma, gemalen koriander en garam masala. Roerbak enkele minuten tot het mengsel zacht en goudkleurig is en heerlijk ruikt!

Giet de rijst af in een zeef, hang deze boven de pan en voeg een klontje boter toe. Doe de deksel op de pan.

Doe de gehakte tomaten, tomatenpuree en kikkererwten in de wok. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat een paar minuten pruttelen. Voeg de kokosnootmelk toe, breng weer aan de kook en doe dan het vuur uit. Voeg zo nodig nog wat zout toe.

Verdeel de kaneelrijst over de voorverwarmde borden en schep er de  groetencurry over. Bestrooi met de gehakte koriander.

Serveer er desgewenst papadums bij.

 

Bron: Jamie Oliver, 20 min meals (voor ipod/iphone).

 

Commentaar van Joost.

Dit is erg lekker en je mist vlees of vis niet.
In het oorspronkelijke recept wordt 'jalfrezi curry paste' gebruikt. Die heb ik nergens kunnen krijgen. Ik gebruikte garam masala curry paste.