Hoofdgerecht
6 personen
Goulash met rundvlees
Ingrediënten:
50 g boter
5 uien
5 tenen knoflook
1 volle theel. komijnpoeder
1 eetl. gerookt paprikapoeder
1 eetl. gewoon paprikapoeder
1/2 theel. gemalen chilipeper (of meer)
1 blik gepelde tomaten
300 ml hete bouillon
1 stoplicht paprika’s
150 g diepvriesdoperwtjes
1 eetl. kerrie
2 eetl. zoete ketjap
700 g runderstoofvlees
(bijv. riblap)
zout en peper
Bereiding
Snijd het vlees in
stukjes en bestrooi het met zout en peper. Verhit de boter in een ruime pan en
bak het vlees in drie porties. Doe niet te veel vlees tegelijk in de pan, want
anders gaat het stoven in plaats van bakken. Als de stukjes vlees mooi bruin
zijn, mogen ze overgeheveld worden naar de stoofpan die op een klein pitje
staat, of naar de slowcooker, die ook al aanstaat.
Snipper de ui en de knoflook en bak ze een paar
minuten in het bakvet. Als de uien doorzichtig beginnen te worden, mogen
komijnpoeder, paprikapoeder en chilipeper erbij. Bak even mee. Hevel ook het
uienmengsel over naar de pan waarin de goulash gestoofd gaat worden.
Doe de gepelde tomaten in de bakpan. Duw ze stuk en
giet de hete bouillon erbij. Giet ook dit in de stoofpan. Waarom deze
tussenstap? Stoofvlees houdt er niet van in aanraking te komen met koude
ingrediënten, dan wordt het taai. Op deze manier voorkom je dat.
Snijd de paprika’s fijn en ontdooi de erwtjes. Voeg ze
met de kerrie en de ketjap toe aan de stoofpot. Doe het deksel op de pan. Zet de
stoofpan in een oven van 110 graden, of op een sudderplaatje op het kleinste
pitje van uw fornuis, of gebruik de slowcooker op pruttelstand. Laat de goulash
minstens 3 uur garen, liefst langer. Vindt u de saus daarna nog te dun? Laat het
gerecht even inkoken zonder deksel, of bindt met maizena.
Eet met rijst of aardappelpuree en komkommersalade. Of
sperzieboontjes. Of broccoli. Voor nòg meer groenten.
Commentaar Rudi
Ik heb er tomaten-kommersalade en rijst bij
geserveerd. De avond van tevoren heb ik de goulash gemaakt, 3 uur in de oven bij
110 graden celsius. De dag erna heb ik een paar pollepels vocht eruit gehaald en
het geheel daarna nog ruim een uur laten sudderen op een klein pitje met
stoofplaatje. Toen was hij helemaal super.
Bron:
Tallina van den Hoed van De Volkskeuken
https://www.volkskrant.nl/de-gids/volkskeuken-goulash-met-rundvlees~b2aa3e74/