Hoofdgerecht
4 personen

Gevulde kip uit de pekel, met cranberrysaus, spruitjes, appelmoes en aardappelpuree


In eerste instantie zou ik voor een kalkoen gaan maar de bestelde kalkoen werd niet geleverd. Daarom is het een kip geworden die ik op dezelfde manier heb klaargemaakt als de bedoeling was met de kalkoen. De kalkoen wordt namelijk urenlang in pekelwater geweekt om een zo sappig mogelijk resultaat te krijgen.

Ingrediënten
Kip 1,5 kg
Liter goedkope droge witte wijn
Paar takken rosemarijn
Citroen
300 g zeezout
200 g bruine basterdsuiker
4 l ijskoud water
 
Vulling
1 sneetjes volkorenbrood
1 sneetjes witbrood
1 braadworsten
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 tl gedroogde rozemarijn
2 tl salie
1 tl gedroogde tijm
50 g boter
1 mildzoete appel (bijv. golden delicious)
10 g platte peterselie
190 ml gevogeltefond (pot 380 ml)
 
Bereiding kip
Week de kip een uur per pond in pekelwater. Doe dat alsvolgt: Kook een halve liter water, zet het gas uit en los de zout en bruine basterdsuiker erin op. Laat het afkoelen. Stop de kip in een emmer met de 4,5 liter water, 1 liter wijn, en de afgekoelde zout/suikeroplossing. Doe daar een paar takken rozemarijn en een complete in schijven gesneden citroen in. Zorg er in ieder geval voor dat er 60 g zout per liter in zit. In dit geval moest de kip er drie uur in.
 
Vulling
Verwarm de oven op 175 ºC. Verwijder de korst van de sneetjes brood en snijd ze in blokjes van 1 cm. Doe in de braadslee en rooster in de oven in ca. 6 min. goudbruin. Laat de oven aan. Snipper ondertussen de ui. Verwijder het vel van de worst en snijd de worst in stukjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de worst en ui 5 min. Snijd de bleekselderij in boogjes. Voeg de bleekselderij, salie, rozemarijn en tijm toe en bak 2 min. mee. Schep bij het brood in de braadslee.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Snijd het peterselieblad fijn. Smelt de boter. Voeg de peterselie met de appel, cranberry's, fond en de helft van de boter toe aan het mengsel.
 
In de oven

Haal de kip uit de pekel, verwijder het elastiek van de kip en spoel hem af. Schep de vulling in de holte van de kip. Maak de holte dicht met cocktailprikkers of kookgaren. Leg de kip met de borst naar boven in de braadslee. Schenk de rest van de boter erover. Bestrooi met peper.
Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur en 30 min. gaar (half uur per pond). Keer na een 1 uur en 10 min. Controleer vanaf nu regelmatig op gaarheid: steek de vleesthermometer in de borst van de kip. Als deze 70 ºC aangeeft, is de kip gaar. Neem uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie voordat je de kip aansnijdt.
 
Serveer de kip met spruitjes met champignons, cranberrysaus, aardappelpuree en appelmoes.
 
Naar:
AH recept 1021354/gevulde-kalkoen
Sylvia Witteman: het pekelen van kip en kalkoen