Hoofdgerecht
4 personen
Gevulde kip uit de pekel, met cranberrysaus, spruitjes, appelmoes en aardappelpuree
In eerste instantie zou ik
voor een kalkoen gaan maar de bestelde kalkoen werd niet geleverd. Daarom is het
een kip geworden die ik op dezelfde manier heb klaargemaakt als de bedoeling was
met de kalkoen. De kalkoen wordt namelijk urenlang in pekelwater geweekt om een
zo sappig mogelijk resultaat te krijgen.
Ingrediënten
Kip 1,5 kg
Liter goedkope droge witte wijn
Paar takken rosemarijn
Citroen
300 g zeezout
200 g bruine basterdsuiker
4 l ijskoud water
Vulling
1 sneetjes volkorenbrood
1 sneetjes witbrood
1 braadworsten
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 tl gedroogde rozemarijn
2 tl salie
1 tl gedroogde tijm
50 g boter
1 mildzoete appel (bijv. golden
delicious)
10 g platte peterselie
190 ml gevogeltefond (pot 380 ml)
Bereiding
kip
Week de kip
een uur per pond in pekelwater. Doe dat alsvolgt: Kook een halve liter water,
zet het gas uit en los de zout en bruine basterdsuiker erin op. Laat het
afkoelen. Stop de kip in een emmer met de 4,5 liter water, 1 liter wijn, en de
afgekoelde zout/suikeroplossing. Doe daar een paar takken rozemarijn en een
complete in schijven gesneden citroen in. Zorg er in ieder geval voor dat er 60
g zout per liter in zit. In dit geval moest de kip er drie uur in.
Vulling
Verwarm de oven op 175 ºC. Verwijder de korst van de
sneetjes brood en snijd ze in blokjes van 1 cm. Doe in de braadslee en rooster
in de oven in ca. 6 min. goudbruin. Laat de oven aan. Snipper ondertussen de ui.
Verwijder het vel van de worst en snijd de worst in stukjes. Verhit een
koekenpan zonder olie of boter en bak de worst en ui 5 min. Snijd de
bleekselderij in boogjes. Voeg de bleekselderij, salie, rozemarijn en tijm toe
en bak 2 min. mee. Schep bij het brood in de braadslee.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de
appel in stukjes. Snijd het peterselieblad fijn. Smelt de boter. Voeg de
peterselie met de appel, cranberry's, fond en de helft van de boter toe aan het
mengsel.
In de oven
Haal de kip uit de pekel,
verwijder het elastiek van de kip en spoel hem af. Schep de vulling in de holte
van de kip. Maak de holte dicht met cocktailprikkers of kookgaren. Leg de kip
met de borst naar boven in de braadslee. Schenk de rest van de boter erover.
Bestrooi met peper.
Bak
in het midden van de oven in ca. 1 uur en 30 min. gaar (half uur per pond). Keer
na een 1 uur en 10 min. Controleer vanaf nu regelmatig op gaarheid: steek de
vleesthermometer in de borst van de kip. Als deze 70 ºC aangeeft, is de kip
gaar. Neem uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie voordat je de
kip aansnijdt.
Serveer de kip met spruitjes met champignons,
cranberrysaus, aardappelpuree en appelmoes.
Naar:
AH recept 1021354/gevulde-kalkoen
Sylvia Witteman: het pekelen van kip en
kalkoen