Hoofdgerecht
4 personen

Gestoomde heilbot op aardappelpuree, geroosterde ratatouille
en een groene spinaziesaus


Dit gerecht is geen kopie van het gerecht uit restaurant O. Daar was de heilbot gebakken en er was relatief veel minder groenten. De spinaziesaus is zeer geïmproviseerd. Ik heb er niet een echt recept van, maar ik zal vertellen hoe ik het gedaan heb. Het resultaat was prima.

 

Ingrediënten

4 stukken heilbot

 

aardappelpuree:

700 gr licht kruimige aardappelen

beetje gekookte melk en een stukje boter

truffelolie

 

ratatouille:

1 a 2 courgettes

1 aubergine (klein)

3 a 4 tomaten

1 kleine rode paprika

1 kleine gele paprika

1 (rode) ui

2 flinke tenen knoflook

een handjevol basilicum

3 eetlepels olijfolie

peper en zout

 

spinaziesaus:

twee handjes spinazie

ca. 3 dl visbouillon (ik gebruikte zelfgemaakt visbouillon van tong, zonder zout)

1 sjalotje

een paar klontjes koude boter

1 a 2 eetlepels crème fraiche (light)

wat witte wijn

 

aardappelpuree

Gemaakt van ca. 700 g licht kruimige aardappelen, met gekookte melk en een stuk boter. (Dit kun je een dag van tevoren maken en opwarmen). Vlak voor het opdienen heb ik de puree verfijnd met witte truffelolie.

 

Voor de ratatouille:

Verhit de (hete lucht) oven voor op 240 graden.

Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren .
Snijd de rest van de groenten in vierkantjes van ca. 2,5 cm. Snipper de knoflook fijn.

Doe alle groenten in een ondiepe bakplaat, scheur de basilicum en strooi die over de groenten.  Sprenkel de olie erover. Meng alles zodat alle groenten met een laagje olie bedekt is.

Bak ik de voorverwarmde oven gedurende 30m - 40 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

 

Recept Delia Smith

 

Spinaziesaus

Maak intussen de spinaziesaus:

Snijd het sjalotje fijn en doe het samen met de visbouillon en de wijn in een steelpan. Laat het geheel heel ver inkoken. Voeg da, van het vuur, een paar klontjes boter toe en een of twee eetlepels crème fraiche. Laat de spinazie in een pan slinken zonder water. Doe de saus samen met de spinazie in een beker en maak er een homogen saus van met de staafmixer.

 

Opmaak

Stoom de heilbot gedurende ca. 6 minuten in een stoompan.

Leg op een verwarmd bord een portie aardappelpuree. Gebruik liefst een ring.

Leg hierop een stuk gestoomde heilbot.

Giet de spinaziesaus hier omheen en leg hierin de geroosterde ratatouille.

 

Hierbij dronken we een Oostenrijkse Grüner Veldliner (Smaragd 2006)